Salut

Protesta dels metges de Tarragona pel nou model de transport sanitari

Alerten d'una pèrdua de la qualitat assistencial perquè implica que metge i infermer vagin per separat

Es posarà en marxa la primera quinzena de gener

Les queixes pel nou model de transport sanitari del Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya, que ja s'han posat de manifest en diverses comarques, arriben ara al Camp de Tarragona. El Col·legi Oficial de Metges de Tarragona reclama que s'aturi l'aplicació del nou model, que implica la separació de dues figures clau: el metge i el professional d'infermeria. “La posada en marxa d'aquestes noves pautes d'actuació deteriora l'assistència perquè la separació de l'equip metge-infermera pot portar a la confusió de competències entre els professionals”, segons el president del col·legi, Fernando Vizcarro.

A l'altre cap de corda, el delegat territorial de Salut, Josep Mercadé, va defensar els nous vehicles d'intervenció ràpida: “Hi haurà més agilitat. Metge i infermers podran anar junts però també per separat i això donarà més capacitat de resposta i d'escurçar els temps d'arribada a les emergències.” Tot i que no hi ha data confirmada, segons Mercadé el nou transport sanitari urgent es posarà en marxa al Camp “la primera quinzena de gener”.

Actualment, el SEM atén les emergències d'alt risc amb ambulàncies que disposen d'equips formats per un tècnic, una infermera i un metge. El nou sistema suposa la divisió d'aquests equips. D'una banda, a l'ambulància “nomes” hi haurà una infermera i un tècnic, mentre que el facultatiu es traslladarà en un vehicle d'intervenció ràpida (VIR), que no pot efectuar el trasllat de pacients, i anirà acompanyat d'un tècnic, segons lamenten els responsables del col·legi. Aquest ens s'oposa a la seva implementació, “perquè perjudicarà les dues professions” i perquè provocarà un “deteriorament en l'assistència sanitària”. Vizcarro creu que el desdoblament dels equips pot induir a confusions entre les competències de les dues figures: “Atès que és possible que el facultatiu arribi més tard que el professional d'infermeria i de la seva actuació en depengui la vida del pacient, és possible que l'infermer hagi d'assumir un rol que no li correspon, pel qual pot no estar preparat.” Vizcarro també es mostra preocupat perquè el metge necessita la intervenció del professional d'infermeria i viatjant separadament “la seva coordinació es complica”. Segons Mercadé, però, el professional d'infermeria “no farà res que no estigui dins de les seves tasques autoritzades”. “La flexibilitat que puguin anar junts o per separat dóna més capacitat de resposta”, va dir el delegat de Salut.

Al Camp de Tarragona hi haurà tres vehicles: un, que cobrirà la costa nord, tindrà la seva base a Coma-ruga; un altre se situarà a les instal·lacions del centre 112 de Reus, i el tercer, que cobrirà l'interior del territori, tindrà la base a Alcover.

La gestió de les ambulàncies canviarà de mans després que, a l'estiu, Salut hagués desblocat el concurs per a l'adjudicació del servei al Camp de Tarragona, paralitzat pels recursos interposats per diverses adjudicatàries. La guanyadora és la unió temporal d'empreses Egara-Lafuente, que substituiran la fins ara encarregada del servei, STS Ambulàncies. El nou sistema concentra tot el transport sanitari en mans del SEM, ens que fins ara només assumia la gestió de les emergències.

LA FRASE

Metge i infermer són dues figures clau, amb funcions indispensables i complementàries.
Fernando Vizcarro
President del Col·legi de Metges de Tarragona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia