Salut

Els CAP de Salt lliuraran als usuaris prescripcions socials

L'equip d'atenció primària de Salt ha començat a desenvolupar un projecte de caràcter innovador que pretén complementar les receptes de fàrmacs amb l'aprofitament dels recursos de l'entorn

Complementar la prescripció farmacològica per al tractament d'una determinada patologia amb les anomenades prescripcions socials; és a dir, amb la recomanació de recursos comunitaris que poden ajudar els pacients a millorar la seva salut. Aquest és el programa, de caràcter innovador, que s'ha començat a desenvolupar a l'equip d'atenció primària (EAP) de Salt i que forma part d'un projecte pioner més ampli, el COMSalut, acrònim de comunitat i salut, que el Departament de Salut va posar en marxa a finals de l'any passat. Aquest projecte s'està desenvolupant, en forma de prova pilot, en setze equips d'atenció primària de Catalunya. I dos d'aquests, els de Pineda de Mar i Salt, pertanyen a la regió sanitària de Girona. L'objectiu és, en funció dels resultats, estendre progressivament l'experiència a tots els centres de salut. “Es tracta que quan un usuari va al seu metge de capçalera perquè a causa del sedentarisme té hipercolesterolèmia o hipertensió, a més de donar-li la pauta farmacològica que li pertoca per la patologia, li recomani l'ús d'alguns dels recursos que hi ha a la comunitat, com ara anar a un centre esportiu del barri o apuntar-se a les rutes saludables. Volem utilitzar els recursos que hi ha al territori, a la comunitat, per contribuir a millorar la salut de la població”, ha explicat la sotsdirectora de Salut Pública de Girona, Cristina Pérez. I per exemplificar-ho posa un altre exemple: el d'una persona gran amb una malaltia de caire més psicomental, provocat per l'aïllament social, a qui el metge de capçalera “recepta” anar al casal d'avis i apuntar-se a alguna de les activitats que s'hi duen a terme. Per arribar al punt de fer la prescripció social en el mateix moment que la prescripció farmacològica, la informació dels recursos existents en l'entorn més proper s'ha de posar a l'abast de tots els facultatius. I aquest és el punt en què està el projecte a Salt: la direcció de l'EAP ha iniciat els contactes amb l'Ajuntament per poder proveir-se d'aquesta informació i coordinar-se.

El Projecte Comunitat i Salut (COMSalut) és una aposta per la medicina comunitària que busca el benefici global de la comunitat a partir del benestar de cadascuna de les persones. De manera que els equips d'atenció primària i comunitària implicats en el projecte, a banda d'oferir prestacions generals com ara l'atenció als problemes de salut, promouran hàbits saludables per prevenir malalties i millorar les condicions de vida dels ciutadans, com ara l'alimentació saludable i la prevenció i el control del tabaquisme i la prescripció de l'activitat física, com una de les prescripcions socials. I és que s'estima que el 80% dels factors que determinen la salut estan fora del sistema sanitari i d'aquí la importància d'una acció intersectorial, que impliqui tots els departaments del govern i del conjunt de la societat.

L'EAP de Salt està format pels centres d'atenció primària (CAP) Jordi Nadal i Fàbregas i Alfons Moré i Paretas (Salt-2) i els consultoris locals d'Aiguaviva, Bescanó, Estanyol, Vilanna, Fornells de la Selva i Vilablareix. Té una població de referència d'unes 41.500 persones.

LES XIFRES

2
centres
d'atenció primària formen part de l'EAP de Salt, que comprèn també sis consultoris locals.
41.500
persones
són la població de referència de l'EAP de Salt; els pacients dels dos CAP i dels sis consultoris locals.
80
per cent
dels factors que determinen la salut estan fora del sistema sanitari, i d'aquí la transversalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.