Salut

Estudi al CAP de Mollerussa sobre la pèrdua de memòria

És la primera investigació a l'Estat sobre el percentatge de població que experimenta un deteriorament cognitiu lleu

La mostra la formen entre 700 i 900 persones de més de 60 anys del Pla d'Urgell

El doctor Marc Olivart, que està en el seu quart any de residència al CAP de Mollerussa, lidera una investigació amb què pretén donar a conèixer quin percentatge de les persones majors de 60 anys del Pla d'Urgell tenen problemes de memòria, el que es coneix com a deteriorament cognitiu lleu. Estudis similars al seu desenvolupats en països com ara França o Itàlia conclouen que entre un 10 i un 15 per cent d'aquest segment de població té aquesta síndrome, que és cada cop més freqüent a mesura que augmenta l'edat.

Tot i que el deteriorament cognitiu està ben definit en un àmbit mèdic, Olivart diu que no té constància que mai abans a l'Estat espanyol s'hagi fet un estudi d'aquestes característiques. El seu està de moment en una primera fase, en la qual ha analitzat un centenar de casos, als quals ha ofert la possibilitat de participar-hi contactant prèviament per telèfon. Pretén arribar a completar, abans de finals del 2017, una mostra formada per entre 700 i 900 persones dels diversos municipis de la comarca. A més, la intenció és, un cop passat aquest període, tornar a avaluar els casos on s'ha detectat la síndrome per veure'n l'evolució.

La recerca es fa a partir de tests i qüestionaris que omplen tant les persones participants en l'estudi com també familiars seus que els acompanyen a la consulta del metge. D'aquesta manera, no només s'avalua pròpiament la capacitat de memòria, sinó que també s'incideix en aspectes com ara els de la nutrició, la qualitat del son, l'exercici físic que duen a terme aquestes persones, la seva percepció de qualitat de vida i el nivell de risc social al qual s'exposen. Tot plegat, acompanyat d'una exploració física del pacient.

“Molts dels que tenen deteriorament cognitiu acaben evolucionant cap a la demència, però hi ha una gran part que poden tornar a la normalitat fent tractaments”, argumenta el doctor Olivart, que explica que l'origen de la investigació que està duent a terme guarda relació amb l'elevat nombre de consultes que li havien fet arribar els seus pacients, que es queixaven d'una certa pèrdua de memòria.

A falta encara de les conclusions de la investigació, el facultatiu creu que el grau de deteriorament cognitiu detectat entre els casos estudiats és similar als percentatges que s'han registrat als països veïns, on sí que s'han publicat dades oficials. Del conjunt de persones afectades per la síndrome, es calcula que una quarta part acabarà tenint demència, el mateix percentatge que té la possibilitat de revertir aquest problema mitjançant teràpies i tractaments. Per contra, el 50 per cent que queda no respon, en principi, davant la intervenció mèdica i, per tant, no hi ha ni cap avanç ni retrocés de la patologia.

La investigació es duu a terme amb la col·laboració de la resta de l'equip mèdic del CAP, i també del que disposa la Fundació Catalunya - La Pedrera a la ciutat. De fet, quan es detecta una anomalia es recomana que acudeixin al programa de reforç i estimulació de la memòria i la salut, que la fundació va posar en marxa fa tres anys.

Pel que fa als casos més greus, es procedeix a elaborar un informe i a derivar a aquests pacients a la unitat de trastorns cognitius de l'hospital de Santa Maria de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia