el reportatge

L'èxit de la ploma rosa

Montgat mostra una exposició en què s'analitza l'auge comercial de les novel·les romàntiques

UN GÈNERE MOLT LLEGIT. L'exposició La novel·la romàntica vol acostar el visitant a una literatura sovint menystinguda però que sempre ha tingut una gran acceptació, i analitza les claus del seu èxit. La mostra es pot veure a la biblioteca de Montgat fins al 21 de març.

La novel·la rosa ha viscut al llarg dels temps sota estigmes i perjudicis. Tot i això des de mitjan segle XVIII ha tingut gran acceptació entre les masses socials. Aquest èxit ha anat perdurant al llarg dels temps fins a arribar a l'actualitat. Precisament, per repassar i analitzar l'èxit d'aquest gènere literari, la Biblioteca Tirant lo Blanc de Montgat mostra fins al 21 de març l'exposició La novel·la romàntica. La mostra, produïda per l'àrea de Cultura de la Diputació i l'Obra Social Caixa Sabadell, vol reflectir l'evolució del gènere que ha tingut més acceptació popular al llarg dels anys i que ha estat, de fet, el pioner de la literatura de consum.

L'exposició fa un recorregut per l'evolució del gènere des del seu precedent més reconegut, la novel·la Pamela (1740), de Samuel Richardson, fins a Bridget Jones i les heroïnes de Sexe a Nova York. S'atura en les més famoses novel·les del segle XIX, com ara els títols clàssics de Jane Austen i les germanes Brontë, i fa esment de l'evolució del gènere a Espanya, tot parant atenció a Corín Tellado, que va publicar més de quatre mil títols i va vendre milions d'exemplars a tot el món. La mostra també dedica un apartat als títols més rellevants del gènere en català. Josep Maria Folch i Torres va ser l'autor de les primeres novel·les romàntiques catalanes, un testimoni que més endavant recolliria Clovis Eimeric dins la col·lecció rosa Damisel·la. A partir d'aquí, l'exposició també revela algunes curiositats, com per exemple el fet que Agatha Christie va escriure sis novel·les del gènere romàntic amb el pseudònim Mary Westmacott, o que l'escriptor de novel·les de terror que més ven després de Stephen King –Dean Koontz– també va cultivar el gènere rosa sense necessitat d'utilitzar cap alter ego. La repercussió que aquest gènere ha tingut a la gran pantalla també té un paper destacat en la mostra, en què apareixen les sèries Sexe a Nova York i Ally McBeal, o el film Orgull i prejudici, protagonitzat per Keira Knightly. Dins del panorama més actual la irrupció del gènere chick lit, sorgit a mitjan anys noranta, també es fa present en l'exposició. Les seves protagonistes són dones alliberades econòmicament, sentimentalment i sexualment, addictes a la cafeïna i l'estrès, en una societat que ja no les veu com a damisel·les en perill, tot i que sembla que elles s'hi volen sentir malgrat el maquillatge que duen. Així les protagonistes són periodistes, advocades i executives sense complexos. I és que tot i ser considerada literatura de quiosc, la novel·la romàntica o rosa ha tingut milions de lectors, especialment dones, i actualment és el gènere més venut als Estats Units i al Canadà, mentre que suposa el 7% del mercat editorial mundial.

Després de l'estada a Montgat, la mostra es podrà veure a altres punts de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, com ara a Caldes de Montbui, Igualada, Granollers, Sant Adrià de Besòs o l'Hospitalet de Llobregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.