Societat

Ideen un sistema per millorar les cadires de rodes

Quatre estudiants de l’institut Montilivi de Girona han dissenyat uns sensors que detecten obstacles

Quatre joves estudiants del cicle superior de manteniment electrònic de l’institut de Montilivi de Girona –Àlex Sánchez, Pau Ruscalleda, Enric Isard i Xavier Llopart– han dissenyat un sistema de control que permet detectar obstacles a les persones que van en cadira de rodes. L’aplicació consta de quatre sensors distribuïts en diferents llocs de la cadira que alerten a la persona quan es troba algun impediment en el camí. De moment aquest sistema el fa servir Arnau Estanyol, un jove gironí de 19 anys amb paràlisi cerebral i ceguera. La seva mare, Cloti Montgrí, agraeix la dedicació dels alumnes i dona valor a la millora de la qualitat de vida que significa per al seu fill. “Només el fet de no haver de demanar que el portem d’un lloc a un altre, per a ell és molt important”, destaca. La clau és un sistema de sensors que detecta els obstacles que es troba l’Arnau pel camí. Si durant el recorregut apareix un impediment a la dreta sona un avís greu, si és a l’esquerra, el so és més agut, i en funció de la proximitat l’alerta es torna més repetitiva. “La veritat és que vam buscar si hi havia cap precedent de sistemes similars, però no en vam trobar, així que podem dir que hem començat de zero”, assenyala Sánchez. La mare de l’Arnau espera que “d’aquí a pocs anys” s’hagi avançat en aquest camp i que el que s’ha engegat amb el seu fill sigui “el començament d’una millor qualitat de vida” per a les persones que van amb cadira de rodes.

LES FRASES

Només que l’Arnau no hagi de demanar que el portem d’un lloc a un altre, per a ell és molt important
Cloti Montgrí
mare d’arnau estanyol, afectat per paràlisi i ceguera
Vam buscar si hi havia cap precedent de sistema, però no en vam trobar i vam començar de zero
Álex Sánchez
estudiant de l’ies montili, un dels autors de l’enginy

El pròxim pas, comercialitzar-lo

Aquest sistema surt d’un projecte de final de cicle dels estudis de manteniment electrònic que es fan al Montilivi . Els quatre joves han tingut el suport d’un altre grup d’alumnes: quatre noies que han acabat el cicle superior d’administració i finances i que han preparat un pla empresarial per poder fer realitat la comercialització del sistema. Una d’aquestes joves és Mireia Giol, que ha explicat que han ideat l’empresa Rolling For Me. “Calen 3.000 euros entre els socis i un crèdit de 25.000 euros per tirar endavant l’empresa”, va explicar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.