Tarragona i Reus compartiran a partir d'ara els cicles formatius de l'àmbit de la sanitat
El curs vinent s'estrenen tres nous cicles al Camp i l'IES Sant Salvador enceta la formació postobligatòria
«L'educació va més enllà de la capitalitat.» Així de clar i contundent va ser ahir el director dels serveis territorials d'Educació, Vicent Villena, durant la presentació de la reordenació de la formació professional a les sis comarques del Camp per al curs vinent. S'incorporen novetats i hi haurà canvis, i un dels més significatius serà l'inici de la descentralització dels estudis relacionats amb la sanitat, que ara es concentren principalment a Tarragona. A partir del setembre, doncs, el cicle formatiu d'higiene bucodental passa de fer-se al Cal·lípolis a l'IES Baix Camp, amb la intenció que, a curt termini, Tarragona tingui els cicles relacionats amb el diagnòstic (anatomia patològica, imatge per al diagnòstic i laboratori de diagnòstic clínic), mentre que a Reus s'impartiran els d'higiene bucodental i pròtesi dental, una oferta, aquesta darrera, que encara no existeix. De moment el nou cicle de grau superior que passa del Cal·lípolis a Reus es farà a l'IES Baix Camp, a l'espera que Reus acabi tenint un institut especialitzat en formació de l'àmbit de la salut, un centre que està projectat a l'entorn del Tecnoparc i de l'hospital de Reus.
Villena defensa aquests canvis i els argumenta com un pas més per «reordenar el sistema». Diu que està disposat a explicar-los «tantes vegades com faci falta», tot i que vol quedar al marge de disputes polítiques: «Aquí preval el criteri educatiu», afirma. Tot i això, ahir el regidor d'Educació de Tarragona, Joan Sanahujes, va tornar a mostrar l'oposició al trasllat d'aquests estudis.
I encara en l'àmbit de la salut hi ha més novetats. El Cal·lípolis incorpora un cicle, pioner a la demarcació, d'emergències sanitàries, i a l'IES de Sant Salvador, o Pont del Diable com s'anomenarà, estrenaran el curs vinent la reclamada educació postobligatòria. En aquest cas, un grup de l'IES Cal·lípolis de cures auxiliars d'infermeria passarà a fer-se en aquest institut del barri tarragoní. Amb vista als propers cursos, el departament vol implantar els graus superior d'audiologia protètica, ortesis i pròtesis, pròtesis dentals i radiologia.
Altres incorporacions són la implantació d'un cicle a l'IES Domènech i Montaner que s'impartirà a les instal·lacions de l'aeroport de Reus. Es tracta d'electromecànica d'automòbils, avions amb motor de pistó que ara només es pot cursar a l'aeroport del Prat. Una altra novetat és la creació d'un cicle de grau mitjà de sistemes macroinformàtics i xarxes, a l'Espluga de Francolí, que serà semipresencial.
LES NOVETATS
Mil places en quatre cursos
La demanda per fer formació professional creix i s'acosta als estàndards formatius de la Unió Europea. Del curs 2006/2007 al 2010/2011, l'oferta de places ha passat de les 8.010 a les 9.030. S'incorporen cicles i grups però es treuen els que no tenen sortida laboral i d'altres es reconverteixen. Així, el cicle d'electrònica de consum passa a ser un grau mitjà d'instal·lacions de telecomunicacions que s'impartirà al Comte de Rius, al Pere Martell i al Domènech i Montaner. Al Camp de Tarragona s'imparteixen ara 81 cicles i 180 grups de primer.