Investigadors de la UAB curen amb teràpia gènica la diabetis tipus 2 i l’obesitat en ratolins
El tractament no genera efectes secundaris i permet reduir l’acumulació de greix, la inflamació del fetge, i la resistència dels animals a la insulina
Un equip d’investigadors de la UAB ha aconseguit curar en ratolins l’obesitat i la diabetis tipus 2 mitjançant teràpia gènica. El tractament ha consistit en introduir en el cos dels animals el gen que produeix la proteïna FGF21, que actua en diversos teixits per regular el funcionament correcte del cos a nivell energètic.
Durant l’any i mig en què s’ha fet el seguiment dels ratolins, aquests han disminuït el seu pes, l’acumulació de greix i la inflamació del teixit adipós. La teràpia també ha contrarestat la inflamació del fetge i la resistència d’aquests éssers a la insulina, entre d’altres beneficis.
El tractament es basa en una sola injecció i no provoca cap efecte secundari, el que segons els responsables de la investigació indica que és “segur i eficaç”. El següent pas serà provar-lo en animals més grans i després començar els assajos clínics amb pacients.
Els investigadors estimen que aquesta darrera fase podria iniciar-se dintre de cinc anys. La recerca s’ha publicat aquest dilluns a ’EMBO Molecular Medicine’.