La CANC convida Montilla i Benach a manifestar-se contra el magatzem nuclear
Organitzen dues marxes en cotxe i un tren antinuclear per afavorir l'assistència a la protesta de diumenge a Móra d'Ebre
Si el president de Castella-la Manxa es va manifestar a Guadalajara en contra de la candidatura de Yebra, també ho hauria de fer Montilla a Móra d'Ebre, per rebutjar la possible instal·lació de l'MTC a Ascó. Aquesta és la justificació que la Coordinadora Anticementiri Nuclear ha fet a l'hora de convidar oficialment, per carta, el president de la Generalitat i el president del Parlament, a més del síndic de greuges, Rafel Ribó. Una invitació que, a més, la CANC també ha fet arribar a tots els diputats al Parlament de Catalunya i a tots els diputats i senadors catalans a Madrid. Així ho va anunciar ahir el portaveu de la CANC, Sergi Saladié, que va afegir-hi que tenen reservada una pancarta a la capçalera de la manifestació per a Montilla i per a la resta dels polítics catalans. En concret, serà la segona pancarta, just després de la pancarta que portaran els membres de la CANC i la gent de les plataformes del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre que donaran suport a la protesta.
«També hem convidat els ajuntaments que han aprovat mocions en contra de l'MTC, i esperem que aquestes institucions vinguin a donar suport a la posició majoritària del territori», va afirmar Saladié. En aquest sentit, el portaveu de la CANC va assenyalar que ja són 91 els ajuntaments que han aprovat alguna moció en contra del magatzem nuclear. De fet, va dir que a partir del 26 de gener –el dia en què el ple d'Ascó va aprovar la seua candidatura a l'MTC–, han estat 29 els municipis que han tirat endavant mocions de rebuig al projecte. «Pràcticament és una moció per dia en contra del cementiri nuclear», va remarcar Saladié. A més, va recordar que s'han definit en contra de l'MTC dos consells comarcals més, que en fan un total de nou. «En canvi, cap ajuntament, cap entitat ni cap organisme ha aprovat cap mena d'acord a favor de la candidatura d'Ascó, i les úniques veus de suport han estat declaracions d'alcaldes o de dirigents sindicals fetes a títol personal», va precisar el portaveu de la CANC.
Falta de consens
A banda d'això, Saladié va destacar que 10 dels 17 municipis catalans de l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) han aprovat mocions en contra del magatzem nuclear, cosa que representa el 60% dels municipis i el 80% de la població. Són Corbera d'Ebre, el Molar, la Fatarella, Flix, Móra d'Ebre, la Torre de l'Espanyol, la Palma d'Ebre, Vandellòs i l'Hospital de l'Infant, Mont-roig del Camp i Tivissa. Però per la CANC és especialment significativa l'aprovació de les mocions contra l'MTC de la Torre de l'Espanyol (29 de gener) i de la Palma d'Ebre (11 de febrer). «És la prova més evident que en aquest territori no hi ha consens per rebre el cementiri nuclear», va dir Saladié. «Al principi tothom ens deia que Ascó no s'hi presentaria, però ara el territori ha vist les orelles al llop», va sentenciar.