Societat

L’incendi Llutxent segueix estabilitzat i es preveu el seu control en les pròximes hores

Cinc dies després de l’inici de l’incendi forestal declarat dilluns passat a Llutxent (València) segueix estabilitzat després d’arrasar 3.270 hectàrees de set municipis, afectar a prop de 40 habitatges i obligar al desallotjament d’unes 2.600 persones, i es preveu que el foc pugui ser controlat en les properes hores.

Aquesta situació també s’ha vist afavorida per la millorança en les condicions meteorològiques, amb un descens de les temperatures i la presència de precipitacions que, en les últimes dotze hores, han deixat fins a 20,2 litres per metre quadrat a la zona de Barx i 5,4 l/m² a Pinet.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que l’incendi, gràcies a la millora substancial de les condicions meteorològiques, podria estar controlat al llarg d’aquest divendres i extingit en els pròxims dies.

Segons els últims mesuraments, l’incendi ha arrasat 3.270 hectàrees dels municipis de Llutxent (1.210 hectàrees), Gandia (965), Pinet (827), Ador (179), Barx (71,9) Quatretonda (14,5) i Ròtova (1,7) i els ajuntaments dels dos primers municipis ja han demanat la declaració de zona d’emergència.

La majoria dels veïns desallotjats ha pogut anar tornant a les seves cases, algunes d’elles greument afectades pel foc i altres intactes encara que amb paisatges desolats al seu al voltant, i també han tornat al centre sociosanitari Mondúver Barx les 93 persones desallotjades de la residència i que aquests dies han estat en el convent de les Esclaves.

En el cas de les urbanitzacions Montesol, Montepinos i Els Cims, a Gandia, algunes de les quals van resultar greument afectades pel foc, els seus ocupants han pogut visitar les seves cases però no quedar-se en elles perquè el subministrament d’aigua i llum no podrà restablir-se fins a la setmana vinent.

Un raig va ser l’origen de l’incendi forestal de Llutxent, el més greu registrat des de principi d’any a la Comunitat Valenciana i en l’extinció de la qual s’han bolcat totes les administracions públiques i cossos i forces de seguretat.

Una vegada el foc es doni per extingit, les ajudes als afectats prioritzaran les primeres residències i aquestes compensacions es podran demanar tant a la Generalitat com al Govern Central, segons ha assenyalat el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio.

A més, la Generalitat ha realitzat un primer estudi sobre les “necessitats principals” que tenen les zones naturals afectades i sobre les primeres accions a desenvolupar per iniciar la seva recuperació, com el control de l’erosió del sòl i la retirada de fusta cremada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.