Oci
Neix un nou parc temàtic
Terror ‘made in Catalunya’
L’11 d’octubre obrirà a la tèrmica de Cercs Horrorland, el primer ‘scream park’ del sud d’Europa
L’han creat quatre emprenedors, que ja han venut el 80% de les entrades dels 15 dies que serà obert
Els allotjaments turístics del Berguedà ja s’acosten al complet
No es descarta que obri en altres dates fora de Halloween
Els allotjaments de la comarca ja estan al 80% i se’n cerquen al Bages i a la Cerdanya
El complex inclou una ‘extrem house’, una atracció que té per objectiu fer abandonar a l’usuari
David Moreno, Cristina Raya, Climent Vila i Sílvia Mosella són quatre joves catalans –tots quatre tenen al voltant de trenta anys– que s’han endeutat del tot per posar en marxa una de les seves il·lusions, el primer parc del terror del sud d’Europa. Horrorland, que és com l’han batejat, obrirà les seves portes a l’antiga central tèrmica de Cercs, al Berguedà, el proper mes d’octubre. A hores, d’ara, però, ja tenen més del 80% de les entrades venudes per als 15 dies d’activitat d’enguany, al voltant de Halloween. En tot cas, cap dels quatre és nou en això del terror, més aviat és la seva vida. Moreno i Raya són els propietaris de l’empresa Horrorbox, una firma amb tres room escapes a Barcelona però que munta esdeveniments vinculats al terror allà on calgui, i Vila i Mosella són dos berguedans que gestionen Insomnia Corporation, amb dos room escapes a Berga. Ara l’aventura que inicien és d’aquelles que fan vertigen, o por. Moreno ho té clar: “Ens hi hem deixat tot el que tenim i el que no; és una inversió multimilionària... Però creiem que sortirà bé, molt bé.”
Horrorland beu de la fórmula de l’anomenat scream park, és a dir, un parc temàtic íntegrament amb atraccions de terror, un parc temàtic que evitarà als apassionats del gènere haver de viatjar als Estats Units, Alemanya o Anglaterra. De fet, Moreno explica que l’origen dels scream parks és als Estats Units, concretament en un granger que, per augmentar els seus ingressos, va convertir una part de la granja infrautilitzada en un passatge del terror. Cada any tenia més visitants, fins que es va convertir en el primer scream park del món. Després, diferents emprenedors van començar a muntar-ne en fàbriques, granges, hotels, fins que es van convertir en una gran atracció en l’època de Halloween. Els quatre socis d’Horrorland cerquen, justament, omplir aquest buit: “Cada cop hi ha més coses per Halloween, sí, però l’espai que va entre el final de l’estiu i el principi de Nadal continua sent un espai massa mort pel que fa a oci”, argüeix Moreno.
El parc temàtic de Cercs inclourà cinc haunted houses, que és com s’anomenen en aquest món els passatges del terror; una extreme house, un room escape i una zona de jocs gràcies a l’acord que Horrorland ha tancat amb Cabroword, l’empresa coneguda bàsicament pel seu nom d’usuari a les xarxes socials, @cabronazi, que es dedica a la confecció de memes d’humor. El parc està físicament situat al complex d’empreses que gestiona l’Agència de Desenvolupament del Berguedà just al costat de la central tèrmica i on Horrorland ha llogat, fins ara, set naus. Les obres estan en marxa i els gestors de la iniciativa van donant la informació sobre els continguts a poc a poc. Ara, tot i això, ja han venut el 80% de les entrades per als 15 dies d’obertura del complex, entre l’11 d’octubre i el 17 de novembre.
Entre les coses que ja han transcendit hi ha que la primera haunted house es dirà La Térmica, en honor “del lloc ideal per al complex”, en paraules de Vila, i on els visitants hauran de fugir d’una espècie de mutants provocats per un material tòxic que hauria quedat abandonat a la central. La segona haunted house es basa “en una reflexió animalista”, en paraules de Moreno. Es dirà Matadero i, com indica el nom, els visitants experimentaran el mateix que poden sentir uns animalons que entren en un escorxador. Per a aquesta atracció, els promotors del parc han invertit en maquinària i vestuari propi d’un escorxador real, però, en canvi, les màscares són menys reals que les que el públic es trobarà, per exemple, a La Térmica, que tenen un cost de 800 euros la unitat. Aquesta tria s’ha fet expressament, ja que es vol apropar al màxim el visitant a la realitat dels animals sacrificats.
L’entrenador de ‘Joc de trons’
El següent passatge del terror que Horrorland ja ha donat a conèixer s’anomena Akelarre i, com el seu nom indica, gira al voltant del món de les bruixes, unes bruixes a les quals no se’ls pot mirar als ulls. L’actor protagonista d’aquesta haunted house serà Guillem Fernández-Valls, l’entrenador dels soldats a la sisena i la setena temporada de la prestigiosa sèrie Joc de trons i mestre d’armes i coreògraf de combat de la companyia catalana Drakònia. I encara se saben alguns detalls del quart passatge del terror, anomenat Black Out i on el visitant haurà de passar per una estructura gairebé a les fosques perseguit per zombis.
El parc també inclourà una casa de terror extrem de la qual no es coneixen més detalls, només que, com diu Moreno, “l’objectiu dels actors serà que l’usuari abandoni”. En aquest sentit, els gestors d’Horrorland han previst que els usuaris “vagin marcats” amb uns colors que indicaran fins a quin punt es volen submergir en l’aventura terrorífica. Cada color voldrà dir fins on es vol interactuar amb els actors, però qui estigui marcat de vermell deixarà que fins i tot el puguin tocar. Abans d’entrar a l’extreme house l’usuari haurà de signar un consentiment semblant als que se signen abans de fer determinades proves mèdiques. Les entrades per a aquesta casa de terror extrem, en la qual s’haurà d’entrar sol, es vendran només al parc. La darrera novetat coneguda fins ara és el nom de la mascota, Mortimer, “en honor del primer nom que Walt Disney va posar a Mickey Mouse”.
Moreno ha explicat que, al seu parer, el gènere del terror s’ha banalitzat molt i que la seva intenció és que el parc del terror de Cercs “sigui una experiència de terror completa per a l’espectador, però una experiència organitzada des de l’amor al gènere que nosaltres tenim”. “Hem viatjat arreu del món per visitar i gaudir en scream parks com aquest i ara volem que aquesta experiència es pugui viure en aquest marc incomparable que és el Berguedà”, sentencia un dels cofundadors del projecte.
En aquest sentit, “i per donar la seriositat que mereix el projecte”, l’entrada al parc disfressat estarà prohibida. “Els que han d’espantar la gent són els professionals”, defensa Moreno, per a qui el públic que voldrà assistir a Horrorland “és un públic sa, com el que vol assistir al teatre, a un espectacle”. El complex de Cercs, doncs, fugirà absolutament del turisme de borratxera i, per això, entre altres motius, tota l’oferta de restauració estarà ubicada en un espai concret i no repartit per tot el parc.
120 treballadors
Els impulsors del projecte consideren que per obrir aquests 15 dies, entre dos quarts de set de la tarda i dos quarts d’una de la matinada, necessitaran uns 120 empleats, entre actors, sanitaris, personal de seguretat, etcètera. D’entrada, explica Moreno, els treballadors sortiran del personal de les dues empreses dels impulsors, però en caldran més i, per això, la intenció és organitzar un càsting en els propers dies d’on puguin sortir la resta d’actors. Moreno hi afegeix que “la intenció inicial és que el màxim de gent pugui ser del Berguedà”. Aquesta ha estat una obsessió des que fa uns mesos es va iniciar el projecte. Així, la majoria de les empreses constructores que han treballat al parc són de la comarca i s’està treballant perquè els productes que s’ofereixin als bars del complex també ho siguin.
Pel que fa als serveis, i amb la previsió que gran part dels usuaris es desplacin fins a Cercs des de Barcelona o la seva àrea metropolitana, el parc disposarà d’un aparcament públic que, a diferència del de la majoria de parcs temàtics, serà gratuït. De fet, els promotors del complex ja tenen clar que al ritme de venda d’entrades actual, amb tots els dissabtes ja plens de gom a gom i sense possibilitat de comprar passis fast –els que en tots els parcs temàtics permeten entrar a les atraccions sense fer cua– o vip, aquest aparcament quedarà petit i ja han iniciat contactes amb propietaris de terrenys propers per poder ampliar aquest servei. De fet, aquest primer èxit abans fins i tot de l’estrena, a banda de facilitar la reinversió econòmica, ha fet que els impulsors no descartin obrir en dates fora de Halloween, ja que la intenció inicial era tenir tancat el parc fins a l’octubre del 2019.
Oportunitat per al Berguedà
L’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, explica que ha passat “de la sorpresa inicial a pensar que aquesta és una oportunitat d’or per a tota la comarca”. Els promotors de la idea el van anar a veure el gener passat per demanar-li permís per fer un espectacle de terror a la galeria Sant Romà del Museu de les Mines de Cercs. Vila explica que van veure que l’espai era massa petit però que baixant del museu van descobrir la centra tèrmica: “Ens en vam enamorar, era el lloc perfecte.” A partir d’aquí, i amb l’ajut del consistori, es va tancar la possibilitat de muntar Horrorland al parc empresarial de Cercs.
Calderer assegura que ara mateix “ja hi ha un 80% dels establiments de tota mena del Berguedà plens i es comença a desviar gent a dormir a comarques veïnes, com ara la Cerdanya i el Bages”. La majoria de les reserves que estan rebent els establiments del Berguedà són per quatre nits i n’hi ha d’arreu d’Europa. L’alcalde ho té clar: “Com a comarca aquests quinze dies ho hem de fer bé, i no només per quedar bé com a comarca i com a país, sinó per facilitar que els visitants tornin.” Els europeus que estan fent reserves per quatre dies, per exemple, difícilment els passaran sencers dins del parc i segur que els quedaran hores per descobrir el mateix Museu de les Mines de Cercs, el Museu del Petroli, el tren del Ciment i l’antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de n’Hug o els Jardins Artigas dissenyats per Antoni Gaudí, els jaciments de dinosaures de Fumanya o, simplement, perdre’s pels pobles amb encant o les valls i muntanyes de l’Alt Berguedà.