El temporal col·lapsa la demarcació de Girona amb gruixos de neu de més de mig metre
La nevada va ser històrica i va deixar milers de persones atrapades a les carreteres i sense serveis bàsics com llum o telèfon
La Garrotxa, el Ripollès i el Pla de l'Estany ja es van llevar amb gruixos importants de neu, que al vespre se situaven entre 30 i 50 centímetres. A la costa i a l'interior, com a Girona, els gruixos van arribar als vint centímetres. Veient el temporal que arribava, les autoritats també van tallar el pas per la frontera de l'AP-7 a primera hora del matí, i de mica en mica la neu va anar apareixent arreu de les comarques gironines i fins a primera línia de la costa.
El motiu va ser que, tal com s'havia anunciat, la depressió es va instal·lar davant la costa i va provocar l'entrada de llevant pel nord. En trobar-se amb l'aire fred de la depressió, la conseqüència va ser la gran nevada. Veient la situació, i arran de les previsions d'una major intensitat amb vista la tarda, les primeres a reaccionar van ser les escoles, que van tancar. A partir d'aleshores, la gent va començar a tornar cap a casa i la circulació va anar empitjorant progressivament per les sortides de carretera, els trams impracticables i els cotxes entravessats, que en alguns casos impedien fins i tot el pas de les màquines llevaneu. Desenes de màquines llevaneu de la Generalitat, la Diputació, els consells comarcals i els ajuntaments no van poder impedir que s'haguessin de tallar, a partir de mitja tarda, artèries principals de la demarcació, com ara l'eix transversal, la C-66 entre Besalú i Palafrugell, la C-35 de Llagostera a Maçanet o la C-65 entre Cassà de la Selva i Santa Cristina d'Aro. A l'autopista molts cotxes també van quedar atrapats. Això, a part de la multitud de carreteres de menys envergadura que també es van haver de tallar per la neu i per la caiguda d'arbres a la via. En moltes altres també calia portar cadenes.
Moltes incidències
Com un efecte dòmino, a mesura que la nevada s'intensificava, més serveis anaven quedant inutilitzats. Uns arbres van caure a la via del tren entre Riudellots i Caldes a dos quarts de tres, i van obligar a interrompre la circulació. Uns 350 viatgers van quedar enclaustrats dins de set trens a Sant Miquel de Fluvià i Fornells, i a alguns els van portar a pavellons en no haver-hi cap més alternativa.
A mitja tarda també van començar a fallar serveis bàsics com el telèfon, la llum o la TDT. Bona part de les comarques gironines van quedar sense electricitat, sobretot a la Costa Brava i el Gironès, per la caiguda de la línia d'alta tensió entre Vic i Juià, que és la que subministra l'energia a les línies de distribució de menys potència. Algunes companyies de telèfon mòbil també van fallar, igual que la telefonia fixa. Els telèfons d'emergències tampoc van funcionar bé, a part de quedar totalment saturats.
El delegat del govern, Jordi Martinoy, va explicar al vespre que s'havia donat l'ordre d'habilitar els pavellons municipals dels pobles més propers a carreteres i mitjans de transport per poder donar un sostre als atrapats a les carreteres. També va recomanar que avui s'evitin tots els desplaçaments.
Afectacions també a Barcelona
Ha estat una nevada històrica en el conjunt de Catalunya pel fet que és extraordinària al litoral i el prelitoral barceloní i gironí. Al matí només les vies principals de l'interior del país tenien problemes perquè estaven tallades o s'hi anunciava la presència de neu o gel. Però a partir del migdia i primera hora de la tarda, la nevada s'intensificava al litoral i el prelitoral de Girona i Barcelona de manera que a Barcelona ja es pot afirmar que és la nevada més important, com a mínim, des de la del març de 1993, quan a la capital catalana s'hi van registrar gruixos de quinze centímetres. A les sis de la tarda, a Barcelona estaven tallades totes les línies de bus i col·lapsades les principals entrades viàries. A rodalies només funcionaven dues línies. A Tarragona no hi va haver tantes afectacions
Gairebé totes les comarques queden a les fosques
anna puigLa línia Vic-Juià de 220 kV de Red Eléctrica es va desconnectar ahir a quarts de cinc de la tarda i això va perjudicar les línies menors de Fecsa-Endesa i va deixar tota la Costa Brava sense llum, des de Tordera fins a Bellcaire d'Empordà. Punts de l'interior gironí, especialment del Gironès, també es van veure afectats per aquesta incidència. Segons algunes fonts, uns 200.000 usuaris es van quedar sense llum per la desconnexió de la línia Vic-Juià, malgrat que Fecsa-Endesa no podia confirmar la dada.
A part, el temporal de neu va provocar la caiguda de diversos cables d'alta tensió en alguns municipis. És el cas de Sant Miquel de Fluvià, on la línia va anar a parar a l'escola. O el de Cassà de la Selva, on un cable elèctric va caure al mig de la carretera. Per tant, un munt de municipis gironins es van quedar a les fosques. De fet, gairebé tota la demarcació es va veure afectada en algun moment pels problemes de subministrament elèctric. Se'n van detectar al Gironès, la Selva, el Pla de l'Estany, el Baix Empordà i l'Alt Empordà. Només la Garrotxa i la zona del Pirineu se'n van salvar. En diversos sectors de la ciutat de Girona, per exemple, els talls de llum van ser intermitents durant tota la tarda. A Vilajuïga també van estar unes hores sense llum. A Banyoles, tant la companyia Agrienergia com Bassols Energia van tenir problemes en el subministrament.
Fonts de Red Eléctrica van informar que es desconeixia el motiu de l'avaria i que s'estaven destinant tots els recursos a solucionar-ho. Malgrat això, els operaris tenien serioses dificultats per desplaçar-se i arribar al lloc on es va produir la incidència i va ser necessari que els Mossos d'Esquadra els obrissin camí per arribar a lloc. De la seva banda, Fecsa-Endesa informava que havia mobilitzat tots els seus recursos, fins i tot alguns de fora de les comarques gironines, per restablir el servei elèctric als seus clients. Una de les prioritats a primera hora de la tarda era instal·lar grups electrògens, sobretot en aquells llocs estratègics que l'administració havia demanat a la companyia. És a dir, hospitals, depuradores, centres de les forces de seguretat i geriàtrics, entre altres llocs. Són el que s'anomenen clients singulars. La resta d'usuaris es van haver de conformar esperant que se solucionessin els problemes a la línia elèctrica mare; és a dir, la de 220 kV de Vic-Juià. A l'hora de tancar aquesta edició, però, la incidència encara no havia estat resolta i molts municipis gironins han passat la nit a les fosques.
TDT i mòbils
I.BDurant tot el dia la telefonia va fallar. Ja des del matí, les trucades i els SMS als telèfons mòbils funcionaven amb dificultats i a la tarda ja van fallar les comunicacions en els fixos. També hi va haver problemes de connexió a internet i durant tot el dia van fallar pràcticament totes les cadenes de televisió per la TDT. Només van funcionar, en alguns casos, les cadenes de la corporació catalana i les que pertanyen al grup Godó.
Empreses
I.BMoltes empreses gironines també han hagut de tancar per culpa de la neu, ja que molts polígons industrials –de Ripoll, Celrà i Figueres, entre d'altres– han quedat impracticables. Les patronals FOEG i Pimec han aconsellat a les empreses que deixessin marxar els treballadors abans d'hora, i es queixaven que no «hi ha infraestructures per a una nevada així». D'altra banda, a la tarda només hi havia un 30% de botigues obertes.
Sense classes
M.CLes comarques gironines van ser les més afectades de Catalunya per la suspensió del transport escolar. No va funcionar en tot el dia al Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya i a la resta de comarques a mig matí van recollir els escolars i els pares van anar a buscar els nens a les escoles, ja que les classes es van suspendre. Algunes escoles continuaran avui tancades com ara les de Girona ciutat, Ripoll, Maçanet i Banyoles.
Es preveu que la nevada remeti
el puntSegons el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveu que les nevades remetin aquest matí, a excepció de les cotes més altes de les comarques gironines, però les temperatures aniran en clar descens, tot i que el sol farà acte de presència en alguns punts de la demarcació. Durant tota la jornada s'esperen nevades febles, disperses i minses al vessant nord del Pirineu i precipitacions aïllades en punts del litoral i prelitoral central i sud de la Costa Brava, de neu per sobre dels 200 metres. Les temperatures mínimes oscil·laran entre -13 i -8 ºC al Pirineu, entre -8 i -3 ºC al Prepirineu i a la Depressió Central, i entre -3 i 2 ºC al litoral i prelitoral. Les màximes es mouran entre -3 i 2 ºC al Pirineu, entre 1 i 6º C al Prepirineu, a la Depressió Central i al prelitoral, i entre 5 i 10 ºC al litoral. Pel que fa el vent, es preveu que sigui fort durant tot el dia a l'Alt Empordà. Al nord del cap de Begur bufarà tramuntana forta amb cops molt forts. A la resta del sector de la Costa Brava, de matinada bufarà gregal fort amb cops molt forts i hi haurà mar brava.
Pescadors a port
a.puigLa gran majoria de pescadors de la Costa Brava van optar per quedar-se a port i no sortir a feinejar. A Blanes, el moll del port no està en òptimes condicions i els pescadors temien que es repetissin els incidents de Sant Esteve del 2008, quan un fort temporal va destrossar embarcacions i part del passeig. Com a mesura de precaució, algunes barques van buscar refugi a les drassanes o en ports propers, com ara el d'Arenys de Mar.
Aeroport
o.mEl temporal no va afectar l'aeroport de Girona fins al migdia. Durant el matí el dispositiu va funcionar correctament i van sortir i arribar tots els vols previstos. Però a partir del migdia el vent i la neu van obligar a desviar els vols d'arribada cap a Reus i Barcelona, i es van haver de cancel·lar els de sortida. Fins a les sis de la tarda s'havien hagut de cancel·lar vint-i-un vols i desviar-ne nou, sobretot a causa del vent.