Societat
Una nit als afores dels establiments d’oci nocturn de Lloret
Agents entorpidors
Quatre informadors nocturns treballen a Lloret de Mar per evitar que hi hagi prostitució a l’avinguda Just Marlès, la via amb més bars i discoteques
Un policia local explica que, des de la batalla campal de l’agost del 2011, l’enduriment de l’ordenança de civisme i convivència i l’augment de mitjans ha amortit els efectes de l’incivisme
L’Àlex, l’Albert, en Toni i en Marc podrien ser quatre joves que gaudeixen de la nit de Lloret de Mar, però són quatre treballadors que vetllen per la convivència nocturna a la via amb més bars i discoteques del municipi. Són els agents cívics que treballen com a suport a la policia i que del 22 de juny al 30 d’agost obstaculitzen que hi hagi prostitució a l’avinguda Just Marlès (coneguda com la riera) i vies adjacents. És el primer cop que hi ha persones que dissuadeixen els turistes, la majoria de menys de 30 anys, d’incomplir l’ordenança.
“Als catalans i els espanyols, són als que més els molesta que els diguem el que no poden fer. De la resta, un 90% ho entén”, explica l’Àlex. I el que no es pot fer, segons l’ordenança de civisme i convivència ciutadana, és oferir, promoure, negociar o acceptar “de manera directa o indirecta” serveis sexuals a l’espai públic. L’ordenança es va endurir a final d’agost del 2011, just uns dies després d’una batalla campal a la mateixa avinguda que va durar més de tres hores en què van intervenir turistes i agents de la policia i dels Mossos. L’ordenança i l’augment del nombre d’efectius de tots els cossos de seguretat a la riera han contribuït a reduir la problemàtica de Just Marlès, admet en Gustavo, policia municipal que fa el torn de nit des del 2012.
Fins a tres quarts de dues de la matinada de dijous a divendres, els agents cívics, vestits amb una armilla de groc fluorescent ben llampant, amb prou feines han d’intervenir, tot i que algú ven rellotges, algú altre duu una ampolla de vidre (amb líquid transparent), un jove surt molt animat d’un local cridant més del compte... A més, s’observen els primers moviments de cinc o sis meretrius a la intersecció de Just Marlès amb els carrers Santa Cristina i Romà Barnès. Un jove dorm en un banc (víctima del cansament?) i els seus amics s’hi fan una fotografia al darrere i al costat. Els agents també intervenen quan es consumeix begudes d’alta graduació o quan s’apugen els decibels.
A la sortida de les discoteques, abans que comenci a clarejar, l’alcohol –i potser altres substàncies– escalfaran la nit. Llavors la feina dels informadors no serà tan còmoda. “De vegades som dos, i intentem explicar a un client [de serveis sexuals] que allò és il·legal. Que ni tan sols s’hi pot parlar i que s’exposa a una multa de 150 euros. Si som dos i ells són deu, de vegades costa. Però estem connectats amb la policia, que està pendent de nosaltres”, assenyala en Toni, que treballa juntament amb en Marc.
Els informadors nocturns han estat contractats per l’Ajuntament aquest estiu per primera vegada, però els ha pagat el sector privat, que inclou responsables d’hotels, de discoteques i, fins i tot, agències receptives de viatge. A canvi, l’equip de govern (CiU, PSC i ERC-Avancem) ha permès que els bars i restaurants puguin ocupar les terrasses. Els agents cívics han costat 35.000 euros i han permès reduir el nombre d’empleades de l’ofici més antic del món: el 22 de juny n’hi havia 25 i ara en són una desena, segons calculen els entorpidors.
Ajudants de la policia
Tres dels quatre agents cívics aspiren, a mitjà termini, a treballar de policia local i es formen en una acadèmia a Palafolls (Maresme). L’experiència els agrada. “Formem part del seu equip, i veiem com treballa la policia des de dins”, afirma l’Albert. En Gustavo i en Nando són els dos policies locals que treballen braç a braç amb els informadors. Ells dos reben els avisos dels agents vestits de groc i són els que imposen les sancions. “Volem evitar que hi hagi grups de negociació [de serveis]”, diu en Nando.