Societat
De la pastera a Maià
L’Ajuntament està molest amb la Generalitat perquè ha obert al poble, sense avisar ni demanar permís, un centre d’acollida de menors immigrants
A l’Ajuntament de Maià de Montcal no els ha agradat gens el fet d’assabentar-se pels veïns de l’obertura d’un centre d’acolliment de menors immigrants no acompanyats en una casa dels afores del municipi. Segons el consistori, el Departament de Benestar i Família ni els ho havia comunicat ni els n’havia demanat autorització. “L’única referència que teníem –explica l’alcalde, Joan Gainza (PDeCAT)– va ser una conversa amb una persona de l’empresa concessionària del servei [la cooperativa Suara], que es va limitar a dir que portarien menors tutelats a can Teixidor, però no van concretar res més.” Com que el consistori no ha concedit el permís corresponent, dilluns l’alcalde va signar un decret ordenant la clausura provisional de l’activitat. Ahir, però, el centre continuava obert amb normalitat. Fonts del Departament van indicar a aquest diari que “sempre que és possible” es posen en contacte amb l’Ajuntament afectat abans d’obrir un d’aquests equipaments, però que quan es tracta d’una situació d’urgència (l’arribada massiva de mainada sense família està desbordant l’administració) a vegades no és possible. Aquesta setmana –van assegurar– la directora general d’Atenció a la Infància es reunirà amb els representants municipals per aclarir la situació.
A can Teixidor, ubicat a 1,5 quilòmetres del nucli de Maià i a prop del terme de Beuda, hi ha 20 adolescents i joves (tots són nois) procedents del Magrib i de l’Àfrica subsahariana i que han arribat a Catalunya sense familiars majors d’edat. Un equip de monitors formats en tasques socials i educatives s’encarreguen de la seva formació bàsica i d’organitzar tallers i activitats tant a dins com a fora del recinte.
Els nois van arribar a Maià divendres a la tarda en un autocar. La irrupció del grup d’estrangers va causar sorpresa –i certa alarma– entre els veïns, que van demanar explicacions a l’Ajuntament. Dissabte es va distribuir un ban en què l’alcalde els mantenia al corrent, posant l’accent en la manca d’informació oficial que tenien. “Ja hem parlat amb els responsables de l’empresa perquè els nois tinguin una bona conducta i no destorbin la bona convivència al poble. [...] Demano a tothom tranquil·litat i que, per qualsevol situació o alteració que es pugui donar, aviseu sisplau a l’Ajuntament o als Mossos d’Esquadra d’Olot”, s’indica en el text. Pel que va poder copsar ahir aquest diari entre els veïns, no s’ha donat cap situació preocupant. “Més que res, va haver-hi alarma en un principi perquè no teníem informació”, van explicar dues dones.
De centres com aquest de Maià n’hi ha diversos arreu de Catalunya, alguns oberts en els darrers mesos. Els joves s’hi poden passar un màxim de sis mesos i després se’ls deriva a altres tipus de centres, segons preveu la llei del menor. L’any passat van arribar a Catalunya prop de 1.500 menors immigrants no acompanyats, el doble que el 2016 i el triple que el 2015.