Una torre d’homenatge al ‘Tarzan d’Argelaguer’
Instal·len al pati de l’escola Montpalau una estructura de joc per a la mainada que reprodueix una de les construccions del parc de cabanes del popular Josep Pujiula, conegut com ‘el Garrell’
La recent remodelació del pati de l’escola Montpalau, d’Argelaguer, ha inclòs la instal·lació d’una caseta perquè hi juguin els més petits amb una estètica molt particular, al·lusiva a les característiques torres del parc del Garrell, el popular recinte de cabanes del poble. La construcció de la caseta torre (en la qual, per motius de seguretat, els alumnes només poden accedir a la part inferior) és un homenatge a Josep Pujiula (que era com es deia el Garrell, també conegut com el Tarzan d’Argelaguer), mort el mes de juny de fa dos anys.
La torre la van encarregar l’Ajuntament i l’escola a l’empresa garrotxina Troncsijoc, especialitzada en estructures de fusta per a la construcció d’edificis i per a jocs. Les peces són de robínia (una falsa acàcia) i, a més de ser tractades per poder romandre a la intempèrie, han estat arrodonides perquè ningú s’hi faci mal. Uns elements similars s’han fet servir al pati per compondre un mikado (una estructura de poca altura on les nenes i els nens s’enfilen) i per fer-los servir de separadors d’espais. El nou aspecte del pati parteix d’un disseny de l’arquitecte Dani Mallarach, que va tenir en compte alguns suggeriments de la mainada, ha explicat l’alcalde, Artur Ginesta. El terreny s’ha elevat i, entre altres accions, hi han plantat uns arbres que, amb el temps, han d’esdevenir un petit bosc.
Un espai singular
El Garrell i el seu parc, situat a les vores del rec de can Sis Rals, van esdevenir un referent d’Argelaguer que va cridar l’atenció d’artistes i estudiosos de l’art d’arreu del món, els quals li han dedicat llibres i documentals. Fa més de 40 anys, Pujiula va començar a treballar-hi fent-hi un simple refugi per a una barca. De mica en mica, i sobretot a partir del moment de la seva jubilació, hi va anar aixecant cabanes, torres i laberints amb diversos materials, principalment fusta de saule i acàcia, relligats amb filferro, així com uns conjunts escultòrics.