el reportatge

300 anys fent-la petar

El Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú es reivindica com a colla centenària en el seu 300 aniversari

1972. La recuperació global de la festa major, iniciada amb l'aparició de la colla castellera dels Bordegassos, també va desvetllar l'interès d'un grup de joves que van tornar a fer sortir el ball de diables en la festa major de la Geltrú, i des de llavors el relleu en garanteix la continuïtat.


L'any passat van ser els gegants grossos i enguany són els diables els que celebren l'aniversari i reivindiquen la seva solera històrica. El Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, una de les vuit colles centenàries de Catalunya, celebra el seu 300 aniversari amb un extens programa d'activitats que començaran al maig i s'allargaran fins al novembre, i que reuniran en diferents cercaviles les colles centenàries del Principat i els vestits que ha lluït la colla al llarg de la seva història.

L'existència dels diables a la ciutat ha estat intermitent, però molt arrelada al teixit associatiu local. La primera referència històrica que hi ha dels diables de Vilanova i la Geltrú és del 1710, quan pertanyien a un entremès format per una mulassa, que representava una bèstia ferotge que treia foc pels queixals i que anava acompanyada de cinc diables. Però l'any 1779 va arribar a Vilanova un edicte papal en què es prohibien els entremesos amb foc i això va suposar la pacificació de la mulassa, que va deixar de treure foc, i la desaparició dels diables que l'acompanyaven. Els diables van tornar a sortir al carrer per acompanyar el drac de Vilanova, fins que l'any 1832 es van constituir com a ball propi. De fet, la primera sortida que van fer va ser per l'Arrivo d'en Carnestoltes d'aquell mateix any.

Els inicis del segle XX i la seva decadència van portar la dissolució de la colla, com molts altres entremesos i balls populars, però van renéixer de les seves cendres per la festa major de 1946, quan uns socis del Foment Vilanoví van decidir recuperar el ball de diables de Vilanova i la Geltrú. Des de llavors, la recuperació de la colla ha tingut clarobscurs, anades i tornades, però des de 1972 està funcionant de manera ininterrompuda i sembla tenir garantida la continuïtat. La celebració del 300 aniversari marcarà també un punt d'inflexió en la seva història, una veterania que reivindicaran amb diferents activitats d'abast nacional. Un dels actes més importants de l'aniversari serà la celebració, el 15 de maig, de la 14a Mostra de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya (Ball de Diables de Vilafranca del Penedès, Ball de Diables de Sitges Colla Vella, Ball de Diables de Torredembarra, Ball de Diables de Tarragona, Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera de Gaià, Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, Ball de Diables del Vendrell, Ball de Diables de l'Arboç i Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú). I al juliol, el Museu Víctor Balaguer serà el marc d'una exposició sobre els diables que reunirà els vestits, creats i pintats per artistes vilanovins (Ricart, Cardona, Budesca i Duran), i la documentació i elements històrics que es conserven. Un dels actes que tancaran la celebració, el mes d'octubre, és una cercavila sobre la història dels diables a Vilanova i la Geltrú en què sortiran al carrer tots els vestits històrics del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, juntament amb la resta de colles de diables de la ciutat que s'han anat creant en les darreres dues dècades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.