El Tura arranca amb groc
En tots els actes de la festa major es va reivindicar la llibertat dels presos i exiliats
El president de la Generalitat, present en totes les activitats
Els presos i exiliats polítics van ser ahir els protagonistes absoluts de les primeres hores de les Festes del Tura d’Olot. El color groc es va veure arreu, fins i tot el president de la Generalitat, Quim Torra, que va ser present en molts d’aquests actes va lluir després del pregó el mocador groc d’Òmnium que li va fer arribar la penya Aoapix, juntament amb un llaç groc gegant. Al costat del balcó on era Torra, a la façana de l’ajuntament, hi havia les fotografies de tots els damnificats del procés sobiranista. “Llibertat cultura, i talent”, va defensar el president com a fórmula per assolir la República. “I les Festes del Tura són llibertat, cultura i talent.”
Talent van demostrar una vegada més els membres de la penya La Carnavalesca d’Olot i Castellfollit de la Roca, protagonistes del pregó amb motiu del seu vint-i-cinquè aniversari. Van fer la seva particular denúncia de la situació dels presos i exiliats llançant plomes grogues al públic. Ja amb el pregó iniciat, Laura Andrés, cara visible de la colla ahir juntament amb Carles Solé, va afirmar que han fet 25 anys perquè La Carnavalesca és un projecte sòlid. Per això va tenir paraules d’agraïment a totes les persones que en formen o n’han format part. Això no obstant, hi va afegir que per tenir uns carnavals lluïts calen moltes altres colles i, per això, va voler homenatjar en nom de La Carnavalesca els membres de les altres colles garrotxines fent sortir a la balconada de can Joanetes representants de totes.
Posteriorment, ella i Carles Solé van destacar el caràcter intergeneracional de la colla presentant el més petit de tots, Joan Moreno (7 anys), i el més gran, Lluís Solé, l’avi de la colla, tal com el van qualificar ells mateixos. A més, van remarcar la feina d’integració que fa la penya presentant la Bintou Karaga, una de les cosidores de la indumentària carnavalesca de l’entitat.
Joan Moreno va demanar a les olotines i els olotins de la seva edat que traguessin els seus pares al carrer per gaudir de les Fetes del Tura. “Ser de La Carnavalesca és alegria i amistat. Per això estimo aquestes Festes del Tura, perquè són tot allò que és La Carnavalesca. Benvinguts a les Festes del Tura 2018”, va sentenciar. A seu torn, Lluís Solé va fer una aferrissada defensa del paper de la gent gran en la societat actual. “Gent gran d’Olot, hem de fer el paper que ens toca: ensenyar! Moguem-nos per ensenyar a tot el jovent allò que hem après en la nostra vida: ensenyem respecte, calma, amor, senzillesa, humilitat... ensenyem que les persones no deixem de ser persones quan ens fem grans”, va afirmar. I la Bintou Karaga va fer una crida al respecte a la diversitat. “He passat moltes hores cosint peces de roba meravelloses, plenes de lluentons, plenes de desitjos, plenes d’alegria... robes de tots colors i de totes mides, robes tan diferents com diferents som cadascun de nosaltres. Aquesta diferència ens fa immensament rics i aquesta diferència fa que viure en una societat que basa la seva convivència en el respecte, sigui una passada”, va dir.
El pregó es va acabar amb un flashmob creat pel coreògraf de La Carnavalesca, Marc Bertran, en què van participar més de 200 integrants de les diverses colles de la ciutat i de la resta de la Garrotxa. Dia groc, doncs, a Olot. Torra prèviament havia visitat la seu de RCR Arquitectes, flamants guanyadors del prestigiós premi Pritzker. També va rebre el primer Pin de la Victòria de l’ANC. És la rèplica d’un fragment de l’escultura Llibertat, de Duaita Prats, instal·lat al Jardí groc, dn un lateral de l’exterior de Sant Esteve.
Pendents del cel, un costum
Els olotins van començar les festes pendents del cel. De fet, en les últimes edicions s’ha convertit quasi en un costum. Ahir, aquest acte va començar amb retard per culpa de la pluja i la faràndula va haver d’escurçar el recorregut. Després de la cercavila, els gegants, nans i cavallets van acompanyar les autoritats, amb el president de la Generalitat al capdavant, a l’ofrena floral a la Verge del Tura, protagonitzada per l’associació Flor de Fajol i l’Esbart d’Olot –els primers duien una samarreta groga– i aquest any amb representants de La Carnavalesca i de la Casa Cultural d’Andalusia. Un portaveu de Flor de Fajol va reclamar en el parlament a la verge la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Després, el president Torra i la resta d’autoritats van pujar al cambril de la verge a dipositar-hi una rosa groga. La Tamborrada, el ball del Porc i del Xai i el Volcanet van donar part a la primera nit de gresca amb els Txarango i l’Hora de Joglar com a protagonistes. Tots dos grups van inaugurar el nou Firal.