Els alcaldes denuncien que no han estat prou informats i que s'han trobat molt sols
Cinquanta-sis alcaldes dels municipis afectats per la nevada del dia 8 de març del 2010 parlen dels problemes en què s'han vist implicats pel mal temps i la majoria coincideixen a dir que han estat desinformats i que han rebut poca ajuda de les institucions.
«Fecsa hauria d'haver estat més diligent»
L'alcalde de l'Escala considera que la situació ha estat excepcional i que des de l'Ajuntament i la gent del poble s'han abocat tots els recursos que tenien al seu abast. Un cop dit això, creu que aquest episodi ha posat en evidència la feblesa de la línia d'alta tensió i que Fecsa Endesa hauria d'haver estat més diligent. Espera que, a partir d'aquesta experiència, els responsables d'aquesta companyia elèctrica s'espavilin i posin al dia les instal·lacions.
«La gent està emprenyada i cremada»
L'alcalde de Santa Cristina d'Aro, Ricard Herrero, va reconèixer ahir que la gent del seu municipi, com també d'altres de la comarca, està «emprenyada i cremada», després de quatre dies sense llum. Per ara, ha pogut frenar una tallada de la carretera C-31 d'alguns veïns. Per això, reclama una informació «fidedigna» per saber quan quedarà resolt i que no se segueixi angoixant de veure com són informats de dates que s'incompleixen una darrera l'altra.
«Ens deixen un generador per a quatre pobles»
L'alcaldessa de la Tallada d'Empordà, Roser Bagué, ha decidit adequar diverses instal·lacions de la Tallada per oferir aigua calenta per dutxar-se o escalfar menjar a la resta dels veïns del terme, ja que Endesa només deixarà un generador al nucli mare, deixant sense servei de fluid elèctric als altres tres nuclis del terme: Tor, Marenyà i Canet d'Empordà. «Molt malament», va sentenciar Bagué, que va assumir la situació amb resignació.
«Cal un protocol per a pobles amb accés únic»
A la població de l'Alt Empordà ahir ja estava restablert en un cent per cent el subministrament elèctric. L'alcalde explica que sempre que hi ha hagut talls de llum Fecsa-Endesa els ha facilitat de seguida un generador per al geriàtric i un altre per al CAP. En aquest cas, però, «no ha estat així». La primera nit es pot disculpar –diu–, però la segona «ja és inadmissible». Es vol reunir amb la Generalitat per establir un protocol per a poblacions amb un sol accés, com ara Cadaqués.
REACCIONS DELS ALCALDES
«S'han d'habilitar línies d'ajuda especials»
L'alcalde de la Jonquera reclama a la Generalitat que posi en marxa unes línies d'ajuda econòmiques especials per als ajuntaments per compensar les despeses extraordinàries que els ha representat fer front a les conseqüències del temporal. Qualifica de «desastrosa» la gestió del subministrament elèctric i valora positivament el contacte permanent amb Interior i Governació i l'actuació de totes les forces i cossos de seguretat, de la Creu Roja i dels veïns.
«Fecsa ens ha mentit i volem denunciar-la»
L'alcalde de Portbou creu que el més remarcable d'aquesta situació d'emergència ha estat l'actuació «desastrosa» de Fecsa Endesa. Se sent enganyat per la companyia perquè li van prometre que ahir arribarien al poble tres generadors, cosa que no s'ha complert. «Tirarem endavant una denúncia contra aquesta companyia i m'agradaria que fos de forma conjunta amb els alcaldes d'altres pobles de la comarca», va manifestar.
«Ens hem sentit sols i abandonats»
«Ens hem sentit sols i abandonats.» Així de contundent es mostrava l'alcalde de Bescanó, Xavier Soy, sobre les sensacions que havia tingut aquests dies arran de la nevada. Admetia que el primer sentiment que li aflorava era «d'impotència» i l'angoixa de no poder respondre les preguntes dels veïns de quan tornarà la llum. Considera que la Generalitat s'havia d'haver posat en contacte amb ells i afirma: «He trobat a faltar el meu govern.»
«Ningú ens ha preguntat què necessitàvem»
Fermí Santamaria, alcalde de Llagostera, es mostrava molt molest amb el govern de la Generalitat. «Tres dies després ningú ens ha trucat per saber què necessitàvem», assegurava, i també que han trobat «a faltar més que mai el suport del govern». Admet que com a municipi s'han sentit «marginats» i «desemparats». Tot i el complicat panorama que encara ahir tenia el municipi, Santamaria destaca l'ajuda de molts voluntaris per normalitzar la situació.
«Les coses estan massa centralitzades»
Al nucli urbà ja hi ha corrent elèctric, tot i que encara queden zones del municipi que no en tenen. L'alcalde es queixa de la falta d'informació del territori per part de les administracions. «Està tot massa centralitzat i després no saben quin territori trepitgen», diu. Com a exemple esmenta que va rebre una trucada per informar-lo que li feien arribar un generador elèctric per al geriàtric. El problema és que a Cabanes no hi ha geriàtric.
«Ja fa 76 hores que estem sense llum»
La companyia Fecsa-Endesa els va dir que ahir mateix els solucionaria el problema. L'alcalde, però, es mostrava escèptic a mitja tarda. «No he vist cap moviment i, a hores d'ara, ja no me'ls crec», es lamentava. El mateix Ajuntament va haver de llogar un generador per poder portar aigua a les cases. També explica que no ha rebut cap ajuda de les institucions, tot i que el poble va acollir i donar menjar a 300 persones que van quedar atrapades en dos trens.
«Nosaltres ens ho hem fet tot sols»
Josep Sala troba a faltar informació sobretot de cara a la gent. Afirma que s'ha sentit ignorat i que els alcaldes necessiten saber la veritat. Hi afegeix que «si són cinc dies, són cinc dies; si ho saps, et pots espavilar». Després de dues nits sense dormir, està bé «saber que hi ha gent que fa dos dies que no veus que estan bé». També diu contundentment que hi ha una cosa clara: «Ningú ha trucat per dir: ‘estàs bé?'», sigui qui sigui, amb referència a les institucions.
«Ens hem barallat amb tothom»
L'alcalde de Palafrugell, Sergi Sabrià, va dir que el 92% dels vilatans ja tenen llum. «Queden caps i puntes», va dir l'alcalde. Però va reconèixer que el fet d'obtenir llum, com també sal per tirar pels carrers, ha estat després de «barallar-nos amb tothom». Sabrià va recordar que els primers dies s'ho van haver de fer sols, treien tots els mitjans de maquinària que van trobar pel poble, fossin motoserres o màquines per treure la neu.
«Tot és caòtic. Sort que la gent es conforma»
L'alcaldessa de Verges, Marta Payeró, va reconèixer que la cosa està igual que dilluns, sense llum. En vista del caos existent, després de quatre dies, sembla que entre ahir i avui tindran fluid elèctric. «Tot és caòtic», va dir l'alcaldessa, si bé va manifestar que els veïns «es conformen». «És molt desesperant», va sentenciar Payeró, que creu que les companyies, que cobren religiosament, haurien de respondre més eficaçment.
«S'ha trobat a faltar més coordinació»
L'alcalde de Santa Coloma, Antoni Solà (CiU), diu que ha estat als ajuntaments a qui els ha tocat «treure les castanyes del foc», tot i que ho considera lògic perquè diu: «Som els qui estem a primera línia.» Diu també que està convençut que s'ha trobat a faltar més coordinació entre ajuntaments i administracions superiors. Ahir hi havia un 30 per cent del poble sense llum, mentre que dimecres n'hi havia un deu per cent. «Anem enrere», lamenta.
«El restabliment de la llum és massa lent»
Noguer expressa la seva «disconformitat per la lentitud en el restabliment del subministrament elèctric» a Sant Gregori. L'alcalde expressa també la seva preocupació pel fet que encara no hi hagi llum en algunes zones de Sant Gregori, una situació que afecta «uns 500 abonats». Jordi Noguer explica que l'Ajuntament ha posat «a disposició dels afectats les instal·lacions del pavelló municipal, perquè la gent pugui dutxar-se amb aigua calenta».
«Hi ha hagut massa desinformació»
L'alcaldessa de Salt remarca l'excepcionalitat de la situació i puntualitza que, «malgrat tot, Salt ha tingut més sort que altres poblacions pel que fa als talls de llum». Segons Pineda, una part del poble va estar sense llum fins dimarts a la nit, i una altra fins dimecres. Considera que hi ha hagut descoordinació i desinformació. «El primer contacte que vam tenir amb Fecsa va ser per correu electrònic perquè per telèfon no era possible», explica.
«Tot s'ha fet amb recursos municipals»
L'alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, explicava ahir: «Aquesta és una situació que ens supera a tots.» Diu que a la Bisbal la brigada i la policia local van estar treballant, sols, durant 48 hores seguides. Lluís Sais és del parer que, en aquesta situació, «tothom ha de sortir al carrer». Sais considera que «els serveis d'emergències han de funcionar» i «no ho he vist», diu. Afegeix que «tot s'ha fet amb recursos municipals».
«La ciutat ha estat molt generosa»
«Vaig tenir la sort de poder parlar amb Fecsa Endesa, que l'endemà ja buscaven generadors, però tardaven molt a venir.» Segons l'alcalde de Salt Feliu, «la ciutat ha estat molt generosa», perquè «tothom es venia a oferir». Explica que hi ha 17 generadors que cobreixen la meitat de la població, però «s'ha de cobrir el 100%», tot i que, a part del problema dels generadors, «hi ha el problema dels operaris que els han de connectar», que no ho pot fer tothom.
REACCIONS DELS ALCALDES
«L'exèrcit hauria d'haver arribat a Lloret»
L'alcalde de Lloret, Xavier Crespo (CiU), va assenyalar ahir que «l'exèrcit hauria d'haver arribat» al seu municipi, on ahir encara hi havia gent aïllada. Crespo va criticar que el convoquessin a la reunió d'alcaldes de la Selva a Santa Coloma. «Qui vulgui ajudar Lloret que no convoqui reunions i que enviï ajuda», va remarcar. «Fins avui hi ha hagut una mancança de recursos importants per part del govern català», va sentenciar.
REACCIONS DELS ALCALDES
«Caldria més manteniment de les línies»
L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, opina que els dos dies i mig que alguns barris han passat sense llum podrien haver-se reduït «si es fes més manteniment de les línies». Assegura que en el seu cas el contacte amb l'empresa ha estat «constant» i que han mantingut un «tracte correcte». Pagans fa una valoració positiva del pla d'emergència del consistori i de la gran dedicació de regidors i brigades municipals aquests dies després de la nevada.
«Estem preocupats pels que encara no tenen llum»
Casanova manifesta la seva preocupació «pels veïns que encara no tenen llum». Reclama solucions i expressa la seva «indignació per la falta d'informació que hem patit per part de la companyia elèctrica». L'alcalde manifesta la seva incredulitat pel fet que «el Centre d'Emergències de Catalunya estableixi unes prioritats i que Fecsa n'estableixi unes altres de diferents». Es queixa també de l'alt grau de descoordinació que hi ha hagut.
«La companyia elèctrica no ha complert»
L'alcaldessa de Castell-Platja d'Aro dóna un missatge curt i clar: «la companyia de subministrament elèctric no ha complert cap dels compromisos que ens ha fet fins ara.» Segons l'alcaldessa, «la descoordinació de la companyia és absoluta». També es queixa de la manca d'informació per part de la companyia. En aquest sentit, reclama que «els responsables de la companyia vinguin a donar la cara» i «a donar explicacions».
«Està tot molt fotut»
L'alcalde d'Ullà, Josep López, va reconèixer que el nucli d'Ullà ja té llum des de dimecres, però que encara es troba a les fosques el barri de la Roqueta, on viu la majoria de la població, unes 600 persones, que, a més, són majoritàriament famílies de pocs recursos. López creu que el panorama actual, després de quatre dies, està «molt fotut», i més quan considera que s'han deixat als alcaldes sols, ja que no han estat correctament informats.