«Quin turista voldrà venir per Setmana Santa?»

Els empresaris gironins, indignats per la mala imatge i decidits a reclamar

«Tenim una acumulació de desesperació i impotència.» És el sentiment expressat per Martí Sabrià en nom de tots els empresaris del sector turístic. La seva opinió és clara: «La Generalitat ha de ser qui ha de respondre, sense cap mena de dubte. Ha de ser qui reclami en nom dels afectats i qui faci funcionar el país com a tal.» Perquè la imatge projectada aquests dies a l'exterior, per Sabrià, serà difícil de recuperar. «Un dia de caos té explicació. Quatre és inadmissible», sosté.

L'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV) també denuncia que la campanya turística de Setmana Santa pot resultar afectada per les conseqüències del temporal, ja que 50 agències de viatges de la comarca de la Selva estan totalment incomunicades i no poden oferir cap tipus de servei. L'ACAV reclama a l'administració «una informació real i el termini que es preveu per recuperar la normalitat».

Per la seva banda, la Federació d'Hostaleria denuncia «l'estat d'indefensió que tenen els establiments del sector turístic que s'han quedat sense aigua i sense llum». Les pèrdues acumulades que ha suposat per al sector són difícils de quantificar.

La situació que viuen els empresaris dels municipis on encara no s'ha recuperat la llum és, simplement, caòtica. D'exemples, n'hi ha un munt. L'empresa Comexi, de Riudellots, especialitzada en béns d'equipament per a l'envàs flexible, ha estat tres dies sense llum. Veient que la situació no se solucionava, dimecres al matí van crear «un equip de crisi per gestionar el servei d'atenció al client» i van decidir llogar dos grups electrògens. Dimecres a la nit, finalment, els va arribar la llum, però Fecsa Endesa els va anunciar que podien tenir talls intermitents. Entre el 90 i el 95% de la producció de Comexi va destinada a l'exportació i els responsables de l'empresa es queixaven ahir que, a part de les grans pèrdues econòmiques, el més important és «la pèrdua d'imatge», ja que «servim clients d'Alemanya i Suïssa que no saben entendre que una nevada al Gironès pugui aturar tota una producció».

Un altre exemple, el de Massegur, de Llambilles. Des de dilluns que estan sense llum. «Estem deixats de la mà de Déu. Ningú ens ha vingut a demanar si necessitem res. Ni un operari s'ha acostat a arreglar la línia.» L'empresa ha intentat llogar un generador elèctric, però tots estan ocupats. Només n'han pogut trobar un de petit, que els permet tenir en servei el 70% de la informàtica i el 30% de la llum. La calefacció no funciona, treballen amb anorac i els albarans els han de fer a mà. Ara, estan comptabilitzant les pèrdues i pensen reclamar.

D'altra banda, la patronal FOEG ha anunciat que recollirà les reclamacions dels empresaris per transmetre-les a l'administració i no descarta també «portar Fecsa Endesa als jutjats». També, l'advocat gironí Carles Deutú, soci de Frade Gobeo Advocats, estudia interposar una reclamació col·lectiva contra Fecsa Endesa.

Seixanta escoles encara tancades

MÒNICA CABRUJA

Uns seixanta centres escolars de les comarques gironines continuaven ahir tancats a causa bàsicament de la falta de subministrament elèctric, segons dades facilitades pel Departament d'Educació. Aquests centres escolars estan situats bàsicament a les comarques del Baix Empordà, l'Alt Empordà, el Gironès i la Selva. En total, van resultar afectats 20.412 alumnes. Des del departament es va destacar ahir, un dia més, que el nombre de centres escolars tancats podia ser superior, ja que pot ser que algun municipi no els ho hagi comunicat.

La previsió és que avui moltes escoles continuïn en la mateixa situació, en cas que no se solucioni el problema del subministrament. El Departament d'Educació tenia constància ahir que s'havien posat generadors en algunes zones i que el nombre de centres tancats serà en principi de 49, amb uns 15.000 alumnes afectats.

El transport escolar encara continua sense poder-se normalitzar. Ahir es van suspendre 67 rutes. El nombre d'escoles tancades ja es va reduir ahir en relació amb el dia anterior (n'hi havia un centenar), tot i que fins que no se solucioni el problema del subministrament elèctric la situació no es podrà normalitzar, ja que les instal·lacions no tenen llum ni calefacció, ni els serveis bàsics per funcionar.

la crònica

El subdelegat rescatat

tura soler

El subdelegat del govern de l'Estat, Francesc Francisco-Busquets, i el seu cap de gabinet, Martí Palahí, tornaven, dilluns a la tarda, de Sant Feliu de Guíxols, on havien assistit als actes de la festa patronal de la policia local, i a Campllong, el seu cotxe oficial, degudament conduït pel xofer, va quedar bloquejat per la neu. Després d'un intent del subdelegat d'arribar a peu a un conegut restaurant, i d'adonar-se que no anava calçat per a l'acte de la nevada, els càrrecs i el xofer van acabar al centre cívic de Campllong, com tants altres. De fet, els que allà es van aplegar eren afortunats comparats amb els que van passar la nit al cotxe. Allà van poder gaudir d'un bon caldo i un entrepà i de l'escalfor material i humana que els van dispensar les autoritats i la gent de Campllong. S'hi van estar fins a les 12 de la nit, quan el tinent coronel de la Guàrdia Civil, José Luis Tovar, i un guàrdia provinent del nord i ben avesat a conduir amb neu els van anar a rescatar amb un vehicle tot terreny de la Guàrdia Civil. Finalment, van arribar a les 3 de la matinada a Girona. Pel camí van anar auxiliant altres conductors i empenyent cotxes. Entre els quals, algun vehicle dels Mossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.