Societat

L’Escala recupera el seu passat

Tot a punt per a la 21a Festa de la Sal, que vol presentar candidatura a Patrimoni Immaterial de la Unesco

Arriba una nova oportunitat per reviure el passat de l’Escala, que aquest cap de setmana difon el seu patrimoni immaterial a través de la 21a Festa de la Sal, formada per quatre elements bàsics: “Els oficis antics mariners, les danses, les cançons i la cuina tradicional”, explica Lurdes Boix, directora del Museu de l’Anxova i de la Sal, els organitzadors. “Es tracta d’una festa que fa la gent del poble, per això transmet tanta autenticitat. En un dia la vila es converteix en un museu a l’aire lliure, on es pot gaudir de fins a vint-i-sis oficis antics de pesca transmesos per memòria oral pels mateixos treballadors, alguns dels quals encara són vius”, continua destacant orgullosa de la festa, a més de fer-se en un entorn únic, la platja de l’antic port de l’Escala, “amb unes vistes increïbles, amb la costa verge d’Empúries i el Canigó al fons”.

Tot i que es fan actes des d’avui i fins diumenge, el gruix clau de la programació es concerta dissabte a la tarda, quan té lloc la mostra i representació d’oficis mariners amb la participació d’unes tres-centes persones i dues espectaculars representacions: l’arribada dels vaixells de la sal centenaris (el pailebot Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barcelona i la barca de mitjana Rafael) i el Ball del Drac a la nit amb la immersió final dels dansaires apagant el foc a la mar i l’arribada de les barques amb veles il·luminades. A més, aquest any, amb motiu del centenari del pailebot Santa Eulàlia, es farà una conferència dissabte al matí dedicada al Patrimoni Marítim de Catalunya. Tampoc es pot perdre la Mostra de Danses tradicionals, que tindrà la participació del grup Tall de Vermadors de Binissalem, Mallorca –avui també es fa una Mostra de Glosa en què hi haurà el màxim representant d’aquest gènere, Mateu Xurí. Així mateix, aquesta edició també és especial perquè s’hi farà la trobada anual de l’European Maritime Heritage, un organisme que treballa a favor del patrimoni marítim. Amb tot, l’organització està treballant en la redacció d’un projecte per presentar una candidatura de Patrimoni Immaterial a la Unesco (www.festadelasal.cat).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia