El Gironès encara té problemes de falta de llum en alguns nuclis disseminats i masies

Algunes urbanitzacions continuen connectades a grups electrògens esperant poder rebre energia de la xarxa elèctrica

Durant el cap de setmana, els municipis del Gironès que encara estaven sense llum van anar recuperant el subministrament, ja fos mitjançant la connexió a les línies elèctriques o gràcies al suport dels grups electrògens que s'han instal·lat. Ara, els alcaldes continuen pendents d'alguns nuclis disseminats, urbanitzacions i masies aïllades que encara tenen problemes de subministrament.

Un d'aquests casos era a Aiguaviva, on l'alcalde, Joaquim Mateu, confirmava que tota la població tenia corrent, però que en urbanitzacions com el Mas Aliu tenien subministrament gràcies a generadors i estaven pendents de poder-se connectar a la xarxa. Mateu recorda que el 1986 les torres també van caure i assegura: «Això demostra que si no fossin línies precàries no haguéssim patit.» El consistori ha previst avui una assemblea amb els veïns per explicar la situació i avançar els tràmits que s'han de fer per rebre les indemnitzacions.

A Cassà, confiaven que l'arribada de cinc generadors permetés obtenir llum a nuclis com Esclet, Serinyà, Mont-roig, Matamala o Verneda, on encara hi havia cases sense llum. L'alcalde, Carles Casanova, explica que els veïns entenen que se centrin els esforços primer als nuclis i municipis més grans, però recorda que la nevada va passar fa més d'una setmana i lamenta la lentitud en la reposició. A Sant Julià de Ramis, alguns sectors continuaven connectats a generadors i no sabien quan podrien connectar-se a la xarxa. Una de les preocupacions és veure si la fragilitat de la xarxa elèctrica amb les accions provisionals aguantarà tota la demanda.

Un altre dels maldecaps que veuen ara els municipis, un cop la llum es restableixi totalment, és l'actuació que caldrà dur a terme a les masses boscoses de la comarca, una acció que tenen clar que no podran afrontar sols i que caldrà l'ajut d'administracions supramunicipals.

Incendi a Llagostera

Dissabte passat, a una casa de Llagostera hi va haver un incendi que va ser apagat ràpidament pels bombers. La casa no es va cremar però va quedar «en un estat lamentable», segons deia ahir l'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria. Les primeres valoracions indiquen la possibilitat que l'incendi l'hagués provocat una pujada de tensió a la línia –que a aquella mateixa hora va començar a rebre la llum a través d'un dels generadors instal·lats al municipi. Tanmateix, l'alcalde va precisar que és aviat per treure conclusions i que «cal esperar l'informe tècnic».

«Ha passat tota una setmana, la gent n'està tipa»

dani Vilà

L'alcalde de Cassà, Carles Casanova, es mostra esgotat per tota la lluita d'aquesta setmana i admet que «està sent molt complicat». Malgrat el cansament es mostra ferm quan afirma: «Aguantarem fins al final, encara que quedi només una família.» L'arribada de generadors s'espera que restableixi la normalitat, però Casanova creu que els grups electrògens «arriben tard», i també que es van trigar massa dies abans l'empresa no va mobilitzar el personal. «Dimarts al matí hi havia les mateixes torres a terra que dimecres o dijous i els tècnics van tardar a venir», objecta. Els veïns de masies ja no amaguen l'enuig: «Després d'una setmana la gent n'està tipa.»

FERMÍ SANTAMARIA

«Estem organitzant un dispositiu per netejar els boscos»

Jordi Nadal
Quina és la situació del poble en aquests moments?
–«Gran part del poble ja rep llum de la xarxa, excepte en algun lloc puntual del disseminat.»
–Ha parlat amb la companyia elèctrica sobre aquests punts que encara no tenen subministrament elèctric?
–«Sí, hi he parlat. M'han dit que probablement avui [ahir pel lector] tindran llum per la xarxa tots, i que si no és possible tenen preparats grups per cobrir els caps i puntes de línia.»
–Estan fent alguna actuació més per l'assumpte de les nevades?
–«Estem organitzant un dispositiu amb bombers, caçadors, excursionistes, forestals... per netejar els boscos. I demanarem a la Generalitat que el personal del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) que no participi en d'altres programes pugui col·laborar en la neteja de boscos.»
–S'acaba el termini per fer fosc al bosc.
–«Sí, aquest és un altre aspecte en el qual estem treballant. Demanarem que allargui el termini per fer focs. Mirarem de coordinar les cremes per grups (barris, zones...). Hem de sol·licitar-ho per escrit. I hi afegirem una altra petició.»
–Quina?
–«Demanarem que es vagi amb molta cura a l'hora de qualificar la zona com a zona catastròfica. Cal vigilar que la qualificació no perjudiqui els particulars a l'hora de tramitar o rebre les indemnitzacions que els puguin pertocar.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.