Injecció de 23,5 milions per al patrimoni català
Històrica inversió de la Diputació de Barcelona per reformar monuments i jaciments
Es faran 201 actuacions
La rehabilitació de la casa de la vila d’Avinyonet del Penedès, la restauració de l’església de Santa Fe de Calonge de Segarra, el sanejament de les restes de l’ermita de Sant Ermengol als Prats de Rei o l’excavació de les estructures arqueològiques del castell de Calders són alguns dels projectes de reforma i millora que es podran tirar endavant gràcies a la injecció econòmica de la Diputació de Barcelona. Coincidint amb l’any europeu del patrimoni cultural, l’organisme ha presentat el pla més ambiciós impulsat fins al moment: 23,5 milions d’euros destinats a preservar el patrimoni arquitectònic de la demarcació. Inclou la posada a punt tant d’edificis monumentals com de jaciments arqueològics.
Han estat els ajuntaments els que han presentat els seus projectes i, després d’analitzar la qualitat de la proposta, la seva viabilitat econòmica i la implicació dels ens locals –es valorava que cofinancessin les obres–, s’han triat 201 actuacions d’un total de 300. El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, va destacar ahir que mai abans s’havia fet una inversió anual tan gran per “donar valor a tot el llegat patrimonial del territori, que és molt”. L’aposta, va indicar, permetrà potenciar la identitat local dels municipis i aconseguir “un retorn econòmic i social prenent com a base la generació d’activitat econòmica vinculada a la recuperació arquitectònica”. L’objectiu és crear rutes i “relats” que facin augmentar el turisme.
Posada a licitació d’obres
El 1914, amb Enric Prat de la Riba, la Diputació va crear el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) per assessorar els municipis a l’hora de reformar i donar valor als seus monuments i centres històrics. El seu director, Joan Closa, va agrair ahir la històrica injecció rebuda i va destacar que un 92% de les actuacions estan cofinançades pels ajuntaments. Els destinataris del paquet d’ajuts ja tenen tota la informació i l’any que ve podran començar a fer la licitació d’obres.
LA XIFRA
El Borsí serà rehabilitat com un equipament veïnal
Llum verd al projecte de rehabilitació de l’edifici del Borsí, situat al barri Gòtic, per adequar-lo com un equipament veïnal que també disposi d’una biblioteca municipal. L’Ajuntament de Barcelona va impulsar un concurs públic per adjudicar l’empresa responsable de les obres. Finalment, la candidatura de l’equip Martínez Lapeña-Torres Arquitectes n’ha resultat guanyadora després d’encarregar-se, també, de la rehabilitació de la Casa Vicens d’Antoni Gaudí. Ahir es va presentar la proposta guanyadora al mateix edifici, que està tancat des del 2009. Actualment és propietat del consistori arran dels acords amb la Generalitat per finançar l’L9 del metro. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va explicar que les obres podrien començar el 2020, però va evitar qualsevol referència al cost que suposarà aquesta reforma fins que no es disposi del projecte definitiu, un fet que està previst per al 2019. Una partida important es destinarà a la recuperació de la muralla romana del segle III trobada al seu interior. El Borsí és un edifici de quatre pisos que va ser dissenyat per Tiberio Sabater i Carner.