Ciència

medi ambient

estudi

Es busquen voluntaris per estudiar les pedregades

El Servei Meteorològic de Catalunya i les diputacions de Lleida i Girona s'uneixen per entendre un fenomen que castiga fortament el sector agrícola

Demanen la col·laboració d'avisadors per documentar la calamarsa

Triple aliança entre el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la Diputació de Lleida i la de Girona per tal d'estudiar les pedregades. Un conveni signat ahir pels tres organismes vol aprofundir en les causes i les conseqüències d'un fenomen meteorològic que afecta l'activitat econòmica d'aquestes dues demarcacions, en tant que ambdues tenen cultius fructícoles que queden especialment danyats pels efectes de la calamarsada. És per això que el conveni preveu una campanya que es desenvoluparà del 19 de març al 29 de setembre on s'insta els lleidatans i els gironins a col·laborar en l'estudi. Sota els lemes “Plega la pedra!” i “Caça la pedra!” es busquen voluntaris perquè, cada vegada que es desencadeni una pedregada, es captin imatges per documentar-ne els efectes. Són vàlides les fotografies o els vídeos i es demana que posteriorment es facin arribar al SMC per tal que es puguin estudiar.

Segons el director del servei, Oriol Puig, les dades dels darrers 13 anys indiquen una mitjana de 140 episodis de pedra a Lleida entre juny i agost i uns 30 a Girona. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va destacar que el de les pedregades que cauen cada estiu al pla de Lleida és un dels temes que “més fan patir'', sobretot al sector agrícola, pels danys que provoquen als cultius fruiters i també al cereal o les hortalisses. Per aquest motiu, va recalcar que és positiva tota acció que es faci per poder millorar en la predicció i afinar els models actuals. Les dues diputacions han decidit col·laborar en la campanya, que també es canalitzarà a través de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de les Terres de Lleida.

La campanya per assolir col·laboració ciutadana començarà coincidint amb la Fira de Sant Josep de Mollerussa, que té lloc la setmana que ve, i acabarà amb la Fira de Sant Miquel de Lleida, el 29 de setembre. Posteriorment, s'elaborarà l'estudi i es presentaran les dades que en resultin.

En aquest sentit, es demana que les imatges s'enviïn amb la geolocalització del punt on s'han recollit, amb una referència de la mida –mesurant la pedra amb un altre objecte– i fent-hi constar la data i l'hora. Per participar-hi es pot enviar un correu electrònic al Meteocat, publicant-les a les xarxes socials o enviant un Whatsapp amb les imatges.

LA XIFRA

140
episodis de pedra
s'han registrat a Lleida entre els mesos de juny i agost dels darrers 13 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia