Ciència

Dissenyen nous sensors per a missions de l’ESA

Una investigadora de l’ICMAB lidera el projecte per al telescopi ‘Athena’

Lourdes Fàbrega, investigadora de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), lidera el desenvolupament a l’Estat d’uns sensors de temperatura extremament precisos i que s’utilitzaran en noves missions de l’Agència Espacial Europea (ESA). Concretament, es tracta de microcalorímetres amb una sensibilitat tan alta que poden detectar fins i tot l’energia d’un sol fotó.

Els sensors dissenyats per l’equip que dirigeix la doctora Fàbrega estan fets d’una capa fina de molibdè recoberta per una capa fina d’or, fet que els atorga propietats superconductores i els permet funcionar a temperatures criogèniques.

Quan estiguin enllestits, s’utilitzaran en els espectròmetres de raigs X d’alta resolució que es muntaran al telescopi de raigs X Athena que l’ESA preveu llançar cap al 2030 per estudiar l’origen de les galàxies, els forats negres i altres fenòmens de l’univers calent i energètic.

“Aquest tipus de sensors també es poden fabricar amb altres materials, com ara titani, i s’estan desenvolupant per utilitzar-los també a temperatures properes al zero absolut en altres missions espacials com Spica, un telescopi espacial d’infrarojos per cosmologia i astrofísica”, afirma Fàbrega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia