L’IRTA lidera un estudi de la UE sobre la producció de llet dels dromedaris
Forma part de la convocatòria Prima per a la sostenibilitat de l’alimentació i l’aigua a la Mediterrània
Ha de servir per a una producció més eficient
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Monells lidera el projecteCamel Milk, un estudi sobre la producció i comercialització de la llet dels dromedaris en països de l’àmbit del mediterrani. Aquest estudi va adreçat principalment als països on la llet de dromedari és un producte tradicional, com ara Turquia i Algèria, però també té la vocació de donar eines per a possibles explotacions a altres zones, com ara els estats espanyol i francès, on ja s’impulsen granges.
La tècnica alimentària i coordinadora d’aquest projecte, que forma part de la convocatòria Prima de la Unió Europea, Marta Garrón, explica que l’estudi tindrà dues grans fases. Amb un pressupost de dos milions d’euros, el projecte ha de servir per avançar cap a un producció on es tinguin en compte elements com la higiene, els moderns processos de producció i, també, els treball dels valors del producte, des del seu origen fins al consumidor final. “Es vol promoure la producció eficient d’aquest producte a països de fora de la UE i donar eines per autogestionar les granes”, explica Garrón. En el marc de la producció, el projecte analitzarà els valors que pot comportar la transformació de la llet, des de la pasteurització a la seva comercialització en iogurt, formatge o quefir, entre d’altres, a banda de l’estudi dels àmbits del consumidor i de la legislació que el regula.
El projecte té com a socis Turquia, Algèria, Marroc, Espanya, França, Itàlia, Croàcia i Alemanya. Ara mateix, segons Garrón, s’estan impulsant dues experiències de granges de dromedari a la UE: una a Fuerteventura i altres a França. Des de la seva domesticació, els dromedaris han estat animals de càrrega –també s’han fet servir per a la guerra– i donen carn, llet, llana, cuir i combustible –del fem sec.
Cooperació europea
L’Associació per a la Recerca i la Innovació a l’Àrea Mediterrània ( Prima, per la seva sigla en anglès) es va presentar a Madrid el desembre del 2017, si bé té la seva seu central a Barcelona. La idea dels impulsors és convertir-lo en el més gran projecte de cooperació euromediterrània en recerca de la història. De fet, Prima és el primer projecte de col·laboració per a la sostenibilitat de l’alimentació i l’aigua a la Mediterrània en el qual participen 19 països, tant de dins com de fora de la Unió Europa: Algèria, Croàcia, Xipre, Egipte, França, Alemanya, Grècia, Israel, Itàlia, Jordània, el Líban, Luxemburg, Malta, Marroc, Portugal, Eslovènia, Espanya, Tunísia i Turquia. Som davant un projecte a gran escala i per deu anys (2018-2028) que té la seva base central a Barcelona i que estarà dotat de 494 milions d’euros, dels quals 220 provenen del programa de recerca i innovació de la UE Horitzó2020.