Ciència

CIÈNCIA

Un espectacular vídeo recull el complex aterratge del “Perseverance” a Mart

La NASA fa públiques imatges de la reeixida operació que va dur el “rover” al planeta vermell dijous passat

L’agència espacial també desvetlla una gravació sonora, la primera feta mai a Martes

El vehicle explorador continua desplegant els seus instruments i fent diferents comprovacions

  • VÍDEO: L'espectacular vídeo del descens del "Perseverance"
  • VÍDEO: Vista de Mart des del vehicle explorador "Perseverance", en un vídeo de la NASA
  • Panoràmica de Mart des del vehicle explorador "Perseverance" NASA.
  • El vídeo mostra tota l’aterratge complert del “Perseverance” a Mart dijous passat. NASA.

La NASA ha fet públic aquest vespre, quatre dies després de l’aterratge amb èxit del vehicle explorador Perseverance a Mart, un vídeo que recull de manera exhaustiva i, de fet, com mai s’havia vist, tota la complexa operació.

En el vídeo es veu, en primer lloc, com poc després d’entrar en l’atmosfera marciana, a una alçada d’uns 11 quilòmetres, es desplega el gran paracaigudes de 15 metres d’amplada que va permetre reduir la velocitat del mòdul d’aterratge. Tot seguit es pot observar com es desprèn l’escut protector que va evitar que el mòdul es cremés pel fregament amb l’atmosfera.

L’espectador veu com el terreny vermell es va apropant a tota velocitat fins que el mòdul de descens Sky Crane encén els seus vuit retropulsors i aconsegueix reduir gairebé del tot la velocitat de baixada. A continuació apareix el vehicle explorador penjant de l’Sky Crane que, amb uns cables, el deixa a la superfície marciana. L’operació es pot seguir també des del mateix rover, amb una càmera que enfocava cap amunt.

Tot el procés va ser enregistrat per un total de sis càmeres. Tres estaven col·locades en el paracaigudes, una en el mòdul de descens Sky Crane i dues més al “rover”, una a la part superior del vehicle i l’altra a la inferior.

Els responsables de la missió han recordat que aquest és el primer cop que una complexa operació d’aquest tipus queda enregistrada d’aquesta manera tan espectacular.

En el seu descens, la nau va enviar més de 30 GB d’informació, amb unes 30.000 imatges.

Panorama

En la roda de premsa d’aquest vespre, la NASA ha desvetllat també un altre vídeo, en aquest cas enregistrat des del vehicle explorador, on es veu un panorama del cràter Jezero, on va aterrar.

Finalment, també s’ha pogut escoltar una gravació des del vehicle explorador. Una brisa marciana és audible durant uns segons, igual que els diferents sons mecànics provinents del rover.

Un micròfon connectat al rover no va recollir dades útils durant el descens, però el dispositiu va sobreviure al descens i va poder obtenir sons del cràter Jezero el 20 de febrer, que són els que es poden sentir.

Recerca de vida

El Perseverance, que continua desplegant els seus instruments i fent diferents comprovacions, buscarà a Mart signes d’antiga vida microbiana. El rover té un trepant per recollir mostres de roca i sòl marcià, que emmagatzemarà perquè puguin ser recollits per una futura missió i ser transportats cap a la Terra i analitzar-les.

La missió té també com a objectiu ajudar a preparar el camí per a futures expedicions humanes a Mart i provar tecnologies que poden ser necessàries per sobreviure en les difícils condicions del planeta. Així, el Perseverance provarà un mètode per produir oxigen a partir del CO² de l’atmosfera marciana, cercarà aigua subterrània i analitzarà el clima, la pols i altres condicions ambientals que podrien afectar els astronautes que visquin a Mart.

La missió 2020 Perseverance Rover coincideix en el temps amb altres dues, la sonda orbital Hope, dels Emirats Àrabs, i la Tienwen-1,de la Xina, que consta d’una nau i també d’un rover. La Tienwen-1 ja és en òrbita marciana des de fa alguns dies, però el rover no aterrarà al planeta fins al 30 d’abril.

L’helicòpter “Ingenuity”, en estat òptim i carregant bateries

La NASA ha rebut aquests dies el primer informe sobre l’estat de l’helicòpter Ingenuity que, en les properes setmanes, ha de protagonitzar el primer vol al planeta Mart. Segons les dades rebudes al Jet Propulsion Laboratory (JPL), a Califòrnia, tant l’helicòpter, que romandrà unit al rover durant 30 a 60 dies, com la seva estació base funcionen com s’esperava. L’estació base serveix per carregar les bateries del petit enginy volador i també emmagatzema i envia les comunicacions entre l’helicòpter i la Terra.

L’objectiu dels enginyers de la NASA és anar carregant progressivament i molt a poc a poc les bateries de l’helicòpter i comprovar que l’aparell resisteix bé les baixes temperatures nocturnes marcianes que poden arribar fins als 90º C sota zero. Les bateries són carregades ara des del rover, però una vegada l’helicòpter es desplegui a la superfície de Mart, es carregaran únicament mitjançant el seu propi panell solar.

Si l’Ingenuity aconsegueix enlairar-se i planar durant el seu primer vol, s’haurà assolit més del 90% dels objectius del projecte, segons la NASA. Si l’aparell aterra amb èxit i continua funcionant, es podrien intentar fins a quatre vols més, basant-se cadascun en l’èxit de l’últim. La NASA no ha dit encara quan es podria produir aquest primer vol.

Els petits helicòpters com l’Ingenuity poden ser claus per a la futura exploració del planeta vermell, ja que proporcionaran un punt de vist únic del terreny que no ofereixen ni els actuals satèl·lits en òrbita ni els rovers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.