Ciència

Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi, premis Nobel de Física

L’Acadèmia de les Ciències sueca reconeix els estudis dels sistemes físics complexos i del clima

Manabe i Hasselmann rebran el premi pel seu “modelat físic del clima de la Terra” i Parisi per les seves contribucions a la teoria de sistemes complexos

Els científics Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi han estat distingits amb el Premi Nobel de Física per les seves “contribucions pioneres” per a la comprensió dels sistemes físics complexos, segons ha anunciat l’Institut Karolinska d’Estocolm. Un d’aquests sistemes, de vital importància per a la humanitat, és el clima de la Terra.

La Reial Acadèmia de las Ciències sueca assenyala que els sistemes complexos es caracteritzen per l’aleatorietat i el desordre i són difícils d’entendre. El guardó d’aquest any vol reconèixer els nous mètodes desenvolupats per descriure’ls i predir el seu comportament a llarg termini.

“Els descobriments reconeguts aquest any demostren que els nostres coneixements sobre el clima es recolzen en una sòlida base científica, basada en un rigorós anàlisi de les observacions”, ha explicat el president del Comitè Nobel de Física, Thors Hans Hansson, durant la conferència de premsa per presentar el guardó.

Hansson ha afegit que tot els premiats aquest han contribuït a un millor coneixement de les “propietats i l’evolució dels sistemes físics complexos”.

En concret, Manabe i Hasselman han estat guardonats conjuntament amb una meitat del Nobel “pel modelat físic del clima de la Terra”, en “quantificar la variabilitat i preveient de manera fiable l’escalament global”.

L’altre meitat del premi ha recaigut en Parisi per la descoberta de la “interacció del desordre i les fluctuacions en els sistemes físics des d’escales atòmiques a planetàries”.

L’anunci del premi de Física arriba un dia després del de Medicina, que ha recaigut en els biòlegs moleculars David Julius i  Ardem Patapoutian  pels seus descobriments sobre els receptors de la temperatura i el tacte. En els propers dies es coneixeran els Nobel de Química, Literatura, de la Pau i Economia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia