Ciència

Els hàbits saludables també frenen l’envelliment cerebral

Neuròlegs de l’hospital del Mar troben un marcador del deteriorament del cervell i el relacionen amb l’edat biològica

Esperen identificar per la sang els pacients amb tendència a més desgast

El grau d’envelliment del nostre cervell no està relacionat únicament amb el nombre d’espelmes que vam bufar en el darrer aniversari. Al marge de l’edat cronològica, l’edat biològica (el grau d’envelliment del cos en funció de la bona o mala vida que ha rebut) també té una associació directa amb l’envelliment cerebral. Ho explica un equip de neuròlegs del’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) que ha descobert un indicador d’envelliment del cervell. En diuen “hiperintensitats de la substància blanca” i són àrees del cervell on la sang arriba amb més dificultat que, per primera vegada, han associat a una edat biològica més avançada que la cronològica.

El doctor Jordi Jiménez-Conde, coordinador del grup de recerca neurovascular de l’IMIM, espera que aquesta troballa oferirà la possibilitat de disposar de noves eines per millorar el pronòstic i el seguiment dels pacients, permetent identificar amb una anàlisi de sang quins individus tindran més tendència a presentar envelliment cerebral accelerat.

Els investigadors van treballar amb dades de 247 pacients que havien tingut un ictus, als quals es va fer una ressonància magnètica que va permetre establir el volum d’hiperintensitats de la substància blanca al cervell. D’altra banda, l’edat biològica es va determinar en mostres de sang, mitjançant l’anàlisi del grau de metilació de l’ADN, que es modifica en funció de diferents factors externs que venen determinats pels hàbits de vida.

D’aquesta manera es va demostrar com l’envelliment del cos té una associació directa amb l’envelliment cerebral de manera independent de l’edat cronològica. De fet, l’edat biològica explicaria el 42,7% de l’envelliment cerebral mesurat per la presència d’hiperintensitats de la substància blanca.

Una presència elevada d’aquestes hiperintensitats de la substància blanca s’associa a diverses patologies i a un pitjor pronòstic en la capacitat de recuperació del cervell davant d’afectacions de nous mals. El seu volum s’incrementa amb l’edat i no és reversible. Però sí que es podria actuar sobre l’edat biològica i frenar l’envelliment de l’ADN amb canvis en els nostres hàbits de vida, fet que pot repercutir en alentiment en l’increment d’aquestes lesions en el teixit cerebral, amb una desacceleració de l’envelliment del cervell.

LA FRASE

L’envelliment del cos té una associació directa amb el cerebral de manera independent de l’edat
Jordi Jiménez-Conde
coordinador del grup de recerca neurovascular de l’IMIM


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia