Reus aprèn a mirar les estrelles amb ulls d'especialista
La ciutat celebra l'Any de l'Astronomia amb una observació popular al carrer
L'Associació Astronòmica de Torroja del Priorat va difondre ahir per primer cop els seus coneixements astronòmics a Reus, coincidint amb els actes organitzats a diverses parts del món amb motiu de la celebració de l'Any Internacional de l'Astronomia.
Una desena de telescopis, propietat d'alguns dels 110 membres que ja acumula l'única entitat astronòmica de la demarcació, es van exhibir durant el matí i la nit a la plaça Llibertat, on molts reusencs van esperar pacientment el seu torn per poder observar el sol (els que van triar la sessió diürna) i la lluna, Saturn i Júpiter, a la sessió nocturna. Aquests astrònoms per un dia també van poder tenir un primer contacte amb els diversos models de telescopis, de totes mides i característiques tècniques, que es van instal·lar al carrer.
Altres actes
«Aquests actes ens fan molta difusió, ja que la gent té molt d'interès per l'astronomia», diu el president de l'entitat torrojana, Jaume Oliver. L'agrupació té prevista enguany la seva cinquena Jornada Astronòmica a Falset i, a més, està preparant una altra observació popular del cel pel proper dia 11 de juliol, en col·laboració amb el Caixafòrum de Tarragona. En aquest cas, la introducció a l'astronomia es faria coincidint amb la celebració del concurs de focs de Tarragona.
L'acte d'ahir va tenir lloc dins de la iniciativa 100 hores d'astronomia, que des de dijous i fins avui ha inclòs activitats a diversos llocs de l'Estat. L'Any Internacional de l'Astronomia commemora els quatre segles des de la primera observació del cel en telescopi, feta el 1609 per Galileu Galilei.