Ciència

Objectiu: un 70% de supervivència

L’impuls d’un nou programa de recerca sobre la metàstasi vol ajudar a arribar al 2030 amb més possibilitats de vèncer el càncer

Actualment les possibilitats són únicament del 55% en homes i del 61% entre les dones

L’any 2030 hi haurà tres milions de casos nous de càncer a la Unió Europea, uns 52.800 dels quals es diagnosticaran a Catalunya, d’acord amb les estimacions presentades ara fa unes setmanes per la Societat Europea d’Oncologia Mèdica amb motiu del seu congrés anual. El president de l’entitat, Andrés Cervantes, així com altres experts en aquest camp ja parlen d’una “onada pandèmica” de nous casos i adverteixen de la necessitat de dedicar més recursos a combatre les malalties oncològiques, perquè en cas contrari “hi haurà un problema”.

En aquest sentit, l’Associació Espanyola Contra el Càncer atorgarà dos milions d’euros a l’Institut de Recerca Biomèdica per finançar un projecte sobre la metàstasi, la principal causa de mort en pacients amb aquesta patologia. L’acord durarà quatre anys i s’emmarca en un programa d’excel·lència que abordarà la metàstasi mitjançant un enfocament multidisciplinari que combinarà eines computacionals avançades, mostres de pacients i models específics dels principals tipus de càncer.

El projecte se centrarà en quatre tipus de càncer (colorectal, de mama; adenocarcinoma ductal pancreàtic i carcinoma de cèl·lules escamoses de cap i coll) i involucrarà deu laboratoris de l’IRB Barcelona en diferents etapes, incloent-hi els liderats per referents com Eduard Batlle, Núria López-Bigas, Salvador Aznar, Roger Gomis i Direna Alonso-Curbelo.

El programa té com a primer objectiu entendre la malaltia residual, és a dir, conèixer les particularitats genòmiques de les cèl·lules que s’escapen del tumor primari, viatgen pel cos, i són capaces de formar nous tumors. També es buscaran els mecanismes de resistència a la teràpia, considerant aspectes de plasticitat cel·lular, i també els que s’empren per evadir el sistema immunitari.“Comprendre millor els mecanismes subjacents a la propagació del càncer a altres òrgans és essencial per desenvolupar estratègies de tractament més efectives i, en darrera instància, ajudar a salvar vides”, indica Francesc Posas, director de l’IRB.

Un cop generats aquests coneixements, el següent pas serà aplicar-los en el desenvolupament d’estratègies de diagnòstic innovadores i teràpies en la lluita contra la metàstasi.

El president de l’AECC a Catalunya, Laureano Molins, assegura que l’aliança amb l’institut de recerca barceloní té el repte principal de “garantir el 70% de supervivència per al 2030” ja que, segons les seves dades, ara la taxa de supervivència per càncer es troba en el 55% en homes i en el 61% en dones.

L’onada de càncer pronosticada per les societats oncològiques té a veure amb l’envelliment de la població, però també s’observa un augment de casos en menors de 50 anys. Per aquest motiu, els experts recomanen augmentar els programes de prevenció primerenca i ampliar-los a més tipus de càncer, ja que fins ara s’aplica només en càncer de coll d’úter, mama i còlon. Segons el doctor Cervantes, la UE estudia impulsar programes de diagnòstic precoç per als càncers de pulmó, pròstata i esòfag gàstric, tumors que encara tenen una mortalitat molt alta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Identifiquen el primer biomarcador per fer un diagnòstic diferencial de la demència frontotemporal

barcelona
societat

El nombre de viatgers allotjats en apartaments turístics al maig puja prop d’un 14%

Barcelona
societat

Més de 3 tones de captures en el primer dia de pesca després de la veda a Cambrils

Tarragona
societat

Pla de xoc informatiu a comerciants i veïns per millorar en la recollida de residus a Ciutat Vella

Barcelona
societat

Indemnitzen amb 240.000 euros la família de la víctima per la caiguda d’una palmera el 2023

Barcelona
societat

Campanya d’estiu per assolir les 40.000 donacions de sang que fan falta entre juliol i agost

Barcelona
Josep Maria Gili
Biòleg marí i oceanògraf de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC)

“Hem d’aprendre a conviure amb meduses a les platges”

Barcelona
Olot

Multen el conductor d’un camió que perd la càrrega de vísceres

Olot
SOCIETAT

La policia de Calella s’equipa amb pistoles elèctriques

Calella