Ciència

La direcció científica, en mans d’homes

Només sis dels 41 centres de recerca més importants del país són dirigits per científiques

Tot i les polítiques de gènere, el canvi encara és lent: el 76% dels investigadors principals són homes

Les institucions pioneres en plans de conciliació, mentoratge i suport han equilibrat abans la situació

Katakin Karikó, bioquímica d’origen hongarès i últim premi Nobel de medicina, mai no va arribar a ser catedràtica de la seva especialitat. Durant la seva carrera va ser maltractada i degradada. “Ets la primera dona que posa els peus al meu laboratori, perquè m’han obligat a agafar-te; no em decebis”, li va dir un dels caps d’investigació que va tenir. Anys després, la recerca de Karikó va ser clau per desenvolupar l’ARN missatger de les vacunes per a la covid i els titulars van arribar a dir d’ella que havia salvat el món.

Aquest exemple, extrem però significatiu, mostra els prejudicis que durant anys han patit les dones en el camp de la investigació. Una discriminació que encara perdura i que, en tant que global, també afecta a Catalunya, on ja fa una dècada que s’apliquen mesures per revertir aquesta situació, però amb resultats dispars. L’accés de la dona a la ciència és ara molt més fàcil. De fet, en la base de la piràmide de la investigació, en les posicions inicials, hi ha més dones que homes. Però a mesura que la carrera avança, el seu pes es dilueix i són els homes els que accedeixen de manera clara a les posicions de més prestigi científic. I, a la cúspide, la seva presència és gairebé anecdòtica: dels 41 centres de recerca més importants del país, els inclosos en la xarxa Cerca, només sis són dirigits per dones.

Aquest biaix també es fa evident quan es mira la xifra d’investigadores principals que lideren grups de recerca al país. La proporció és d’un 76% d’homes, segons les últimes dades disponibles, del 2020. Una xifra que costa molt d’equilibrar, malgrat que és un objectiu compartit per quasi totes les institucions.

Les dades recollides per la Institució Cerca, que aplega gairebé 10.000 investigadors, evidencien que el desequilibri en la carrera científica s’inicia just després del doctorat. Mentre que en l’etapa predoctoral les dones representen el 52% del personal investigador, en les etapes posteriors el percentatge es redueix progressivament fins a arribar al 24% de líders de grup.

Aquest desequilibri es dona en les disciplines científiques que durant anys van tenir una gran tradició d’estudiants homes, com ara les enginyeries, però també en les que ja fa temps que tenen una majoria de dones, com ara les ciències de la salut. Hi ha múltiples causes que ho expliquen, i no tenen a veure únicament amb la maternitat i la conciliació familiar. Sovint és el mateix sistema el que les expulsa en no oferir un entorn adequat o amb un biaix (més o menys inconscient) en la selecció de personal.

Indicadors a dojo

Un altre exemple de la desigualtat de gènere en la ciència és la desproporció evident que registra el programa Icrea, pel qual el Departament de Recerca ofereix posicions d’investigador a través d’un procés de selecció internacional, competitiu i independent, orientat exclusivament a l’excel·lència. Representen menys de 1% del personal investigador del país, però també un model a seguir pel seu prestigi i la capacitat d’atraure talent i fons competitius. Doncs bé, de les 276 posicions que hi ha actualment, el 75% són homes.

Aquest biaix també es fa present a les Universitats, amb un 73% de catedràtics homes. Altres marcadors més fàcils de modificar, com ara a qui s’encarrega les lliçons inaugurals del curs, tampoc no estan equilibrats: el 64% són homes. Alguna cosa està canviant, és cert, però molt lentament: en el període 2006-2016 les distincions honoris causa concedides per les universitats catalanes van anar a parar a homes en un 80% dels casos, mentre que des de llavors fins al 2021 ells només van rebre un 60% de les distincions.

En qualsevol cas, la intenció de revertir aquesta situació existeix. La institució Cerca va ser pionera a establir un pla de gènere i els centres adscrits hi van anar al darrere fent-ne de propis. Actualment, disposar d’un programa que fomenti la igualtat de gènere és imprescindible per aspirar a aconseguir fons per a la recerca dels programes competitius europeus. Amb la voluntat de revertir aquest biaix, segons fonts del sector, fa uns anys es va arribar a proposar a alguns centres que fomentessin una imatge femenina, “encara que fos artificial”, per tal de facilitar l’entrada de noves científiques. Arran d’això, es van crear posicions directives i de representació per tal que les ocupés una dona. Fruit d’això, però també de la millora natural de la situació, en el segon nivell de poder dels centres Cerca el balanç de gènere està molt més equilibrat. El 18 de gener, els llocs de gerent o director executiu dels centres estaven ben equilibrats: 19 homes, 21 dones i un pendent de designació.

A la cúspide, però, el 85% dels centres Cerca tenen lideratge masculí. Una situació que ha millorat recentment, perquè fa uns quants anys no hi havia cap dona al capdavant. Tot indica que l’equilibri en aquest nivell trigarà a arribar. Primer, perquè cal que moltes dones progressin fins a posicions de lideratge anteriors per aspirar a dirigir els centres. I segon, perquè en alguns casos hi ha directors que busquen la manera de fer-se imprescindibles i perpetuar-se en el càrrec. Ara fa uns anys, des de Cerca es va intentar limitar el seu mandat a dos exercicis de quatre anys, però el patronat de la institució s’hi va oposar.

“L’entorn està canviant”

Afortunadament, ara la conscienciació de la societat en qüestió de gènere ha millorat molt. La doctora Begoña Benito, al capdavant de l’Institut de Recerca de Vall d’Hebron, recorda “certes experiències de discriminació de gènere, viscudes o no en primera persona, ara fa aproximadament vint anys, quan començava en la professió”. Actualment veu una situació molt diferent: “No percebo el mateix entorn, el mon biomèdic i la societat en general han acceptat amb més naturalitat el lideratge femení, però encara ens queda un bon camí per recórrer.”Benito admet que en aquesta transició dels darrers anys han estat importants i necessàries certes accions de discriminació positiva en els darrers anys. “Penso que és especialment clau donar suport a les dones científiques en les etapes de major vulnerabilitat. Ara bé, la discriminació positiva haurà de ser aplicada amb coherència i només de forma transitòria per no devaluar el mèrit de les pròpies dones ni incórrer en discriminació inversa envers els homes. El talent és el talent, i no hauria d’entendre de segregacions”, conclou.

Pendents de la nova llei
Seguint amb el desplegament de la nova llei de la ciència, el govern va anunciar fa pocs dies una nova estratègia d’igualtat de gènere per a la recerca. Amb tot, encara no n’ha transcendit cap pla ni mesura concreta, més enllà d’uns objectius molt generals, tan obvis com necessaris, que volen “corregir les desigualtats de gènere en les diferents fases de la carrera científica” i “ impulsar la transformació de la cultura organitzativa i l’estructura professional per eliminar obstacles i barreres sistèmiques, biaixos implícits i estereotips”, entre altres aspectes.

Un reflex del biaix existent

La portada de l’edició d’avui d’El Punt Avui pretén mostrar de la manera més gràfica possible el biaix de gènere que afecta les posicions de lideratge científic a Catalunya: amb la imatge de les persones encarregades de dirigir la recerca d’excel·lència del país. Són els 35 homes i les 6 dones que actualment dirigeixen centres d’investigació participats per la Generalitat mitjançant la xarxa Cerca. Els referenciem a continuació, d’esquerra a dreta i de dalt a baix: José Antonio Bonet (Agrotecnio), Albert Esteve (CED), Joan Pino (Creaf), Jaume Ventura (CREI), Lluís Alsedà (CRM), Vicenç Acuña (ICRA), Josep Lladós (CVC), Lluís Blanch (I3PT) i Josep Samitier (IBEC). Segona filera: Josep Maria Palet (ICAC), Maria Lois (CRAG), Emilio Palomares (ICIQ), Pablo Ordejón (ICN2), David Alba (ICP), Ana Isabel Pérez Neira (CTTC), Gabriel Capellà (Idibell), Ignasi Ribas (IEEC) i Eugenio Coccia (IFAE). Tercera filera: Jordi Barretina (IGTP) i Joan Josep Vendrell (IISPV). Quarta filera: Manel Esteller (IJC) i Marina Mosquera (Iphes). Cinquena filera: Marga Nadal (Idibgi) i Francesc Posas (IRB Barcelona). Sisena filera: Diego Arango (IRB Lleida), Joan Ramon Morante (IREC), Jordi Surrallés (IR Sant Pau), Lluís Torner (ICFO), Elias Campo (Idibaps), Gemma Domènech (ICRPC), Joaquin Arribas (IR Hospital del Mar), Bonaventura Clotet (Irsicaixa) i Josep Usall (IRTA). Setena filera: Quique Bassat (Isglobal), Joan Comella (IRSJD), Josep Tabernero (VHIO), Begoña Benito (VHIR), Antoni Trasobares (CTFC), Javier Bonet (Cimne), Luis Serrano (CRG), Sergi Figuerola (i2CAT) i, finalment, Lluís Rovira, director de la Institució Cerca.

Models a seguir i a ignorar

El Centre de Regulació Genòmica va ser pioner en la implementació de polítiques de gènere i ara, tot i ser de les institucions més grans, llueix unes estadístiques ben equilibrades: la meitat dels investigadors principals i un 55% dels caps d’unitat són dones. Va ser el primer centre Cerca a oferir un complement salarial a les investigadores que han de compaginar la maternitat amb la ciència, un programa d’ajuts que ara s’ha estès a més centres i aporta 660 euros mensuals a la nòmina. A més, aquest any el CRG estrena unes beques de 500 euros per a l’atenció familiar durant els viatges. Estan pensades perquè mares investigadores assisteixin a conferències o reunions a l’estranger i puguin dur-hi la parella perquè tingui cura dels fills, o bé contractar un cangur mentre elles estiguin fora. En canvi, al costat oposat de la balança hi ha alguns centres que tenen molts problemes per equilibrar els seus números. Es tracta d’entitats dedicades fonamentalment a enginyeries que o bé no tenen cap dona liderant grups de recerca, o bé hi són gairebé testimonials. L’IFAE, el Cimne, el CRM, l’I2CAT, i el CTTC, tot i estar dirigit per una dona, són alguns d’aquests centres amb més deures pendents en aquest sentit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia