Ciència

Tecnologia

Quatre ulls hi veuen més que dos

Quatre de cada deu persones amb dificultats visuals cauen com a mínim un cop l’any en no haver vist algun entrebanc al camí, d’aquells que els qui hi veuen bé esquiven sense problema. I gairebé dues de cada tres d’aquestes caigudes tenen conseqüències mèdiques, d’acord amb un estudi amb què treballen a la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa. En aquest centre de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) es treballa per resoldre aquest problema dissenyant unes ulleres intel·ligents per a persones amb discapacitat visual que incorporen tecnologia 5G, visió artificial i realitat ampliada amb l’objectiu d’incrementar l’autonomia de les persones amb discapacitat visual.

Es tracta del projecte BCNMob, en què també participen Biel Glasses i la Fundació Punt de Vista. Constanza Lucero, directora mèdica i cofundadora de Biel Glasses, explica que les ulleres que estan desenvolupant permeten la navegació d’alta precisió gràcies a la combinació “d’intel·ligència artificial i el sistema de posicionament Galileu” i que també permeten detectar i evitar “obstacles urbans com ara esglaons, sots, passos de vianants i semàfors proporcionant aquesta informació a l’usuari en temps real i mitjançant indicacions adaptades a les seves possibilitats de visió”.

Lluís Pérez, investigador del projecte i professor de la Facultat d’Òptica, ha estat provant ja aquest dispositiu amb més d’una trentena de voluntaris. La realitat ampliada combina elements del món real i virtual, permetent que interactuïn en temps real. D’aquesta manera, les ulleres intel·ligents proporcionen indicacions visuals adaptades a la resta visual dels pacients i els permeten percebre els riscos que no podrien veure per ells mateixos. “Les persones veuen fletxes que assenyalen els obstacles a mesura que elles es van movent i, quan els tenen a prop, es poden aturar i comprovar on i com és l’obstacle i no ensopegar-hi”, expliquen des de la UPC.

L’estudi pilot s’ha desenvolupat durant un any i un dels participants ha estat Lluís Fortuny, que té discapacitat visual. Fortuny les va provar, ara fa uns dies, en un recorregut per la superilla del barri de Sant Antoni de Barcelona. El resultat va ser positiu: “Em sento més segur, sobretot perquè m’assenyala objectes que veig més borrosos i jo ja sé que els he de tenir en compte i he de vigilar més en aquella zona”, valorava.

Lluís Pérez explica que les caigudes de les persones amb dèficit visual no només les afecten físicament, sinó que “també contribueixen al seu aïllament social i dependència per la por a patir-ne més, i això es tradueix en un cost anual estimat de més de 15.000 euros”.

Els desenvolupadors del projecte BCNMob confien poder comercialitzar les ulleres a principi del 2025. El preu està encara per definir, però no serà apte per a totes les butxaques i podria oscil·lar entre els 3.000 i els 6.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia