Ciència

Geoffrey Hinton, el padrí de la IA ara crític

La seva contribució transforma les xarxes neuronals i l’aprenentatge profund, amb nombrosos avenços

Geoffrey Hinton és un nom ineludible quan es parla de la història de la intel·ligència artificial (IA). Nascut a Londres el 1947, Hinton ha dedicat la seva vida a l’estudi de les xarxes neuronals, un camp de recerca que ha revolucionat el món de la IA. Després d’obtenir el títol de psicòleg experimental a la Universitat de Cambridge, Hinton va continuar la seva carrera acadèmica a la Universitat de Toronto, on va desenvolupar gran part del seu treball més influent.

Hinton és conegut com el padrí de la IA per les seves contribucions fonamentals en el desenvolupament de les xarxes neuronals profundes, una tecnologia clau en l’aprenentatge profund. Juntament amb els seus col·laboradors i deixebles, Ilya Sutskever i Alex Krizhevsky, Hinton va crear AlexNet, una xarxa neuronal convolucional que va guanyar la competició ImageNet el 2012 i va marcar un abans i un després en el camp del reconeixement d’imatges. Sutskever, cofundador i científic en cap d’OpenAI, acaba de seguir un camí idèntic al del seu mentor marxant de l’empresa i muntant la seva pròpia, de nom explícit: Safe Superintelligence.

Després de l’èxit a ImageNet, Hinton va ser contractat per Google per continuar les seves investigacions en IA. Durant la seva estada a Google, va treballar en diversos projectes innovadors que van ajudar a consolidar les aplicacions comercials de les xarxes neuronals en productes com Google Photos i Google Translate. No obstant això, el 2023 Hinton va decidir abandonar Google per poder parlar lliurement sobre els perills potencials de la IA sense restriccions corporatives.

Hinton ha estat un ferm defensor de la recerca ètica en IA i ha advertit dels riscos associats amb el desenvolupament d’aquesta tecnologia. En diverses entrevistes, ha expressat la seva preocupació sobre l’ús descontrolat de la IA i les possibles conseqüències de crear sistemes que puguin superar les capacitats humanes en diversos àmbits.

Actualment, Geoffrey Hinton continua actiu en la comunitat científica, col·laborant amb institucions acadèmiques i oferint conferències sobre el futur de la IA. El seu treball ha establert les bases per a nombrosos avenços tecnològics, i la seva veu continua sent una de les més influents en el debat sobre el desenvolupament i la regulació de la IA.

Fitxatge de Google
El 2013, Google va adquirir l’empresa emergent de Hinton, DNNresearch, i el va incorporar com a enginyer. Durant una dècada, va dividir el seu temps entre Google i la Universitat de Toronto, contribuint significativament a l’avenç de la IA en ambdues institucions.
Cop de porta
Recentment, però, Hinton ha sorprès el món tecnològic anunciant la seva sortida de Google i expressant públicament les seves preocupacions sobre els perills potencials de la IA. Adverteix que els sistemes d’IA actuals podrien superar la intel·ligència humana més ràpidament del que s’esperava i això comportaria riscos imprevistos per a la societat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia