Ciència

Demis Hassabis, el prodigi dels escacs

Cofundador de DeepMind, adquirida per Google el 2014, va triomfar en la IA amb AlphaGo i AlphaFold

Demis Hassabis és una figura emblemàtica en el camp de la intel·ligència artificial. Nascut a Londres el 1976, va ser un prodigi dels escacs en la seva joventut, aconseguint el títol de mestre internacional als 14 anys. Aquesta passió pel joc estratègic va marcar el seu futur en la IA.

Després d’una carrera d’èxit en el desenvolupament de videojocs, Hassabis va fundar DeepMind el 2010 amb l’ambiciós objectiu de “resoldre la intel·ligència” i utilitzar-la per fer avançar la ciència i la humanitat. La companyia va ser adquirida per Google el 2014 per 500 milions de lliures, mantenint Hassabis com a CEO.

El moment més destacat de la seva trajectòria va arribar el 2016 amb AlphaGo, un programa que va derrotar el campió mundial de Go, Lee Sedol. Aquest èxit va demostrar el potencial de la IA per superar els humans en tasques cognitives complexes i va catapultar DeepMind a la fama mundial.

Des de llavors, DeepMind ha aconseguit fites impressionants, com AlphaFold, un sistema que prediu l’estructura de les proteïnes amb una precisió sense precedents, clau per a la medicina i la biologia.

En el debat sobre els riscos de la IA, Hassabis adopta una posició cautelosa però optimista. Reconeix els potencials perills d’una IA avançada mal gestionada, però sosté que el desenvolupament responsable és cabdal per afrontar els grans reptes de la humanitat.

Recentment, Hassabis ha expressat la seva preocupació pel ritme accelerat del desenvolupament de la IA, advocant per una pausa en l’entrenament de sistemes més potents que GPT-4 per avaluar els seus impactes. Tanmateix, continua impulsant la recerca en IA general, convençut del seu potencial per transformar positivament la societat.

El 2023 va anunciar el llançament d’Isomorphic Labs, una empresa germana de DeepMind centrada en l’aplicació de la IA al descobriment de fàrmacs.

Hassabis emfatitza la importància de l’ètica en el desenvolupament de la IA. Advoca per una “IA beneficiosa” alineada amb els valors humans i que s’usi per fer front a problemes globals com el canvi climàtic i les malalties. La seva visió per al futur de la IA és ambiciosa però mesurada. Insisteix en la necessitat d’un desenvolupament gradual i controlat, en estreta col·laboració entre científics, ètics i polítics.

DeepMind
Nascut el 1976 a Londres, cofundador i CEO de DeepMind. Doctor en neurociència cognitiva (UCL). Membre de la Royal Society i de la Royal Academy of Engineering.
Videojocs
Després d’una carrera inicial com a prodigi dels escacs i desenvolupador de videojocs, Hassabis va estudiar neurociència cognitiva a la University College London, on va obtenir el seu doctorat. Posteriorment va fer estades postdoctorals al MIT i Harvard.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia