Ciència

Margaret Mitchell, la defensora de l’ètica

La cofundadora del departament d’ètica i excientífica de Google alerta dels perills i la manca de transparència

Margaret Mitchell és una figura clau en el camp de la intel·ligència artificial, coneguda especialment per la seva tasca en la mitigació del biaix algorítmic i la promoció de la transparència en els models d’aprenentatge automàtic. La seva passió per la lingüística computacional la va dur a obtenir un màster a la Universitat de Washington el 2009 i un doctorat a la Universitat d’Aberdeen el 2013, on va desenvolupar la tesi sobre la generació de referències a objectes visibles.

El 2013 va unir-se a Microsoft Research, on va liderar el projecte Seeing AI, una aplicació destinada a ajudar persones amb discapacitats visuals a través de la narració de textos i imatges. El seu compromís amb l’ètica en la IA va prendre una nova dimensió quan es va unir a Google Research el 2016 com a investigadora sènior. Va cofundar el departament d’ètica de la IA juntament amb Timnit Gebru. La seva tasca a Google incloïa el desenvolupament de Model Cards, una eina que proporciona informes transparents sobre el rendiment i les aplicacions previstes dels models d’aprenentatge automàtic. Però el seu temps a Google va acabar abruptament el 2021 després d’una controvèrsia amb la recerca de correus electrònics sobre incidents discriminatoris, que va portar al seu acomiadament.

Actualment és directora de recerca a Hugging Face, una startup enfocada en el desenvolupament d’eines d’IA accessibles i justes. A més, és cofundadora de Widening NLP, un grup que busca augmentar la proporció de dones i minories en el camp del processament del llenguatge natural.

En el debat entre acceleracionistes i alarmistes sobre els perills de la IA, Mitchell ha adoptat una posició crítica. En diverses declaracions ha destacat la importància de la transparència i la responsabilitat en el desenvolupament de la IA, afirmant que “les persones a les quals més perjudica la IA no decideixen sobre la seva regulació”. La preocupació es reflecteix en la seva contínua advocació per polítiques que assegurin un desenvolupament ètic i inclusiu.

Mitchell també ha expressat la seva preocupació pel potencial de la IA per perpetuar i amplificar les desigualtats existents si no es regula adequadament. Ha insistit en la necessitat d’involucrar una àmplia gamma de veus per evitar que serveixi els interessos d’unes poques elits.

Directora a Hugging Face
Nascuda a Los Angeles (Califòrnia), no ha revelat quin any. Llicenciada en lingüística (Reed College, 2005), màster en lingüística computacional (Universitat de Washington, 2009) i doctorada en generació de referències a objectes visibles (Universitat d’Aberdeen, 2013). Cofundadora del departament d’ètica de la IA a Google, directora de recerca a Hugging Face i cofundadora de Widening NLP.
Amb una carrera marcada per la recerca i la defensa de pràctiques ètiques en la IA, Mitchell continua essent una veu influent i respectada en un camp en ràpida evolució. El seu treball i la seva passió per un futur tecnològic més just i transparent són un testimoni de la seva dedicació a fer de la IA una eina per al bé comú.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia