Ciència

Carme Artigas, accent català a l’ONU

La catalana va tancar l’acord del reglament europeu d’IA durant la presidència espanyola del Consell de la UE

Carme Artigas és una figura destacada en el panorama tecnològic espanyol i europeu. Ha dedicat la seva carrera a la innovació tecnològica i a l’aplicació pràctica del big data i la intel·ligència artificial. Des del 2020 fins al 2023, Artigas va exercir de secretària d’estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, càrrec en el qual va destacar per la seva gestió en matèria de ciberseguretat, digitalització i IA a l’Estat. Durant el seu mandat, va presidir l’Instituto Nacional de Ciberseguridad i va ser clau en la creació de l’Agència Espanyola de Supervisió de la IA. Un dels seus grans èxits va ser liderar les negociacions del reglament europeu d’IA, conegut com a AI Act, durant la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea el desembre del 2023.

Artigas ha estat reconeguda internacionalment per la seva expertesa en IA i big data, i ha estat membre destacada de diverses institucions acadèmiques i empresarials. Entre els seus reconeixements, destaca el premi #WeLeadership 2019 al talent femení en innovació tecnològica i la seva inclusió entre les 30 directives més influents i amb més projecció internacional per Insights Success.

La seva trajectòria professional també inclou la cofundació de Synergic Partners, empresa especialitzada en analítica avançada de dades, adquirida per Telefónica el 2015. Aquesta experiència empresarial va ser fonamental en la seva capacitat per integrar la innovació tecnològica en les polítiques públiques, aspecte que es va evidenciar durant la pandèmia de la covid-19 amb la implementació de l’aplicació Radar Covid.

L’octubre del 2023, Artigas va ser nomenada copresidenta del Consell Assessor de les Nacions Unides per a la IA, posició des de la qual continua influint. La seva contribució a la digitalització i la regulació de la IA ha estat fonamental per assegurar que aquestes tecnologies es desenvolupin de manera ètica i responsable.

El desembre passat, Carme Artigas va anunciar per sorpresa la seva sortida del govern espanyol per centrar-se en el seu paper en el Consell Assessor de l’ONU i preparar el retorn al sector privat. Amb una carrera plena d’èxits i reconeixements, és un referent femení i català en el món de la tecnologia i la innovació, compromesa sempre a impulsar-ne un ús ètic i responsable.

Carrera dedicada al ‘big data’
Nascuda a Vilassar de Mar el 5 d’abril del 1968, és una de les figures més destacades del panorama tecnològic espanyol i europeu. Enginyera química i amb una llarga trajectòria acadèmica que inclou estudis a la Universitat Ramon Llull i a l’Escola de Negocis Haas de Berkeley, ha dedicat la seva carrera a la innovació tecnològica i a l’aplicació pràctica del ‘big data’ i la intel·ligència artificial.
Associada sènior al Centre Belfer de l’Escola Harvard Kennedy
Exsecretària d’estat de Digitalització i IA fins al desembre passat. Actualment és copresidenta del Consell Assessor de les Nacions Unides per a la IA. També és la primera catalana a incorporar-se com a associada sènior al Centre Belfer de l’Escola Harvard Kennedy.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia