Ciència

Ciència

L’Observatori Astronòmic de Castelltallat fa 20 anys

El primer cap de setmana del mes d’octubre, l’Observatori Astronòmic de Castelltallat s’obrirà al veïnat i al públic en general. D’una banda, se celebra la festa major de Castelltallat, un dels nuclis del municipi de Sant Mateu de Bages. La festa gira al voltant de la celebració de Sant Miquel Arcàngel, demà, 29 de setembre. L’Observatori Astronòmic de Castelltallat ha preparat, per a la nit del divendres 4 d’octubre, una sessió d’observació d’alguns astres del cel de tardor. És gratuïta i oberta a tothom.

L’endemà, dissabte 5 d’octubre, Castelltallat serà la seu de la trobada anual de la Xarxa d’Astronomia dels Parcs Naturals de la demarcació de Barcelona. Enguany, i aprofitant l’absència de la Lluna i que Castelltallat està reconeguda com a Zona de Cel Nocturn de Qualitat, l’activitat es dedicarà a l’observació del cel profund: objectes llunyans, situats als confins de la Via Làctia o més lluny.

En aquesta ocasió, Castelltallat rebrà als equips tècnics de l’Observatori Astronòmic Cal Gantxo, de l’Observatori Astronòmic del Parc del Garraf, del Planetari del Museu de Ciències Naturals de Granollers, de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell i del Grup d’Astronomia de Tiana.

Esperant que es faci fosc, a les 19.15h, es farà una xerrada sobre l’evolució estel·lar, a càrrec de Toni Guntín, director de l’OAC i amfitrió de la trobada. A les 20 h es farà el taller La qualitat del cel. A continuació es projectaran fotografies dels objectes de cel profund més destacats de la tardor. Mentrestant, els assistents podran observar el cel amb telescopis de totes les entitats col·laboradores que se situaran al voltant de l’edifici de la cúpula de Castelltallat. Aquestes activitats estaran obertes al públic en general, prèvia inscripció.

Es dona la circumstància que l’Observatori de Castelltallat celebra el seu vintè aniversari. Construït sobre terrenys públics i del bisbat de Vic, va ser una iniciativa de la Diputació de Barcelona a demanda dels establiments turístics de la Serra de Castelltallat, després dels devastadors incendis de la Catalunya Central del 1994 i 1998. Per tant, una tasca important de l’Observatori era i continua sent impulsar el lleure, el turisme i l’activitat econòmica al municipi de Sant Mateu de Bages. Amb motiu d’aquest 20è aniversari, l’Observatori rifarà cinc invitacions per a dos adults i dos infants entre els més d’11.000 seguidors a les xarxes socials.

L’Observatori Astronòmic de Castelltallat fa una constant activitat de divulgació de les ciències del cel entre el públic general i l’escolar. Rep més de 3.500 visitants anuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.