Ciència

Energia

Només l’energia nuclear pot salvar les tecnològiques

El creixement de la IA ha disparat el consum energètic de gegants tecnològics com Google, Microsoft i Meta. L’entrenament de models d’IA generativa, com el conegut GPT-3, ha provocat un augment significatiu en la demanda d’electricitat. L’entrenament de GPT-3 va generar 550 tones de CO2, una xifra equivalent a fer més de 2.700 viatges en cotxe entre Barcelona i Madrid. Meta, l’empresa de Facebook, ha vist com el seu consum energètic es dispara amb l’augment de l’ús dels seus centres de dades per a IA. Tot i que la companyia reporta emissions de 279 tones de CO2, un informe recent revela que la xifra real podria arribar als 3,9 milions de tones.Aquestes xifres, sumades a la pressió per desenvolupar sistemes d’IA cada vegada més potents, han fet que les promeses mediambientals de les tecnològiques es posin en dubte.

Eric Schmidt, antic president de Google, ha reconegut recentment que els objectius de reduir les emissions de carboni són ara pràcticament inassolibles per a les empreses tecnològiques a causa de l’augment desmesurat de la demanda energètica. Així, doncs, malgrat els esforços per invertir en energia renovable, les empreses s’enfronten a una contradicció: mentre impulsen la sostenibilitat, el consum dels seus centres de dades continua enfilant-se. Els experts estimen que per al 2030,els centres de dades podrien consumir fins a 35 gigawatts d’energia anualment, gairebé el doble del que consumeixen avui.

Davant d’aquest escenari, Microsoft i Google han començat a apostar per una solució controvertida però efectiva: l’energia nuclear. Microsoft ha signat un acord per reobrir la central nuclear de Three Mile Island, una planta clausurada el 2019 que es va fer famosa per un accident nuclear l’any 1979. Amb una inversió de 1.600 milions de dòlars, la planta tornarà a operar el 2028 i produirà 835 megawatts anuals d’electricitat. Google, per la seva banda, també ha expressat el seu interès per petits reactors modulars com una solució per als seus centres de dades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia