Musk triomfa amb Trump i s’albira una IA desregulada
La influència de l’home més ric del món sobre el president electe marcarà la nova era per a la intel·ligència artificial als EUA
Europa quedarà descol·locada davant la política acceleracionista de l’administració Trump si no compleix amb l’informe Draghi
“Us ho vaig advertir durant mesos: derrota contundent. I el millor resultat en vot popular per al Partit Republicà en dues dècades,” va dir Keith Rabois, un dels principals donants republicans del món tecnològic. “Bona sort al president Donald Trump”, va publicar Chamath Palihapitiya. Shaun Maguire, inversor de Sequoia i donant republicà, va anunciar el retorn de Trump com un “renaixement”. No tot han estat plors a Silicon Valley per la clamorosa derrota de la candidata demòcrata Kamala Harris.
La victòria del president Trump contra Harris comportarà un canvi profund en la política de regulació de la intel·ligència artificial (IA) als Estats Units. En contrast amb les restriccions impulsades per l’administració Biden, Trump, amb una forta influència del multimilionari Elon Musk, sembla disposat a desregular el sector per donar impuls a una IA centrada en la competència amb la Xina, més que en els límits ètics que s’intenten imposar des d’Europa. Aquest canvi posa en risc el lideratge europeu en innovació i reflecteix un gir cap a la desregulació impulsada per la visió anti woke de Musk, en línia amb la seva política per a la xarxa social X.
Elon Musk, a més de ser un aliat clau de Trump, podria assumir un paper destacat en el govern republicà, cosa que li permetria accelerar els seus projectes d’IA, especialment xAI i el seu chatbot Grok. La Unió Europea, que havia liderat en matèria de regulació amb la seva legislació AI Act, podria veure’s forçada a revisar els seus principis per no perdre competitivitat. Figures com Emmanuel Macron i, més recentment, Mario Draghi han donat suport a una política menys restrictiva, i el cas de la startup francesa Mistral AI, associada a Microsoft, és un exemple de les companyies europees que podrien beneficiar-se de la nova orientació nord-americana.
La relació del nou president amb els grans líders tecnològics no és uniforme. Elon Musk té una clara influència sobre Trump, però la posició d’altres com Sam Altman, CEO d’OpenAI, o Jeff Bezos, d’Amazon, mostra la varietat d’interessos en joc. Altman ha felicitat Trump, però ha subratllat “la importància de mantenir una IA amb valors democràtics”, una posició que contrasta amb l’enfocament ultracompetitiu de Musk. Bezos ha adoptat una actitud pragmàtica, prioritzant els seus interessos empresarials per sobre de les inclinacions polítiques, especialment després de les tensions internes en el seu diari, The Washington Post.
A Silicon Valley, la reacció varia: mentre Bill Gates, cofundador de Microsoft, es mostra reticent a Trump, el CEO d’Apple, Tim Cook, manté una posició més reservada, evitant conflictes directes amb la nova administració. Sundar Pichai, de Google, i Mark Zuckerberg, de Meta, tot i que tampoc van mostrar un suport directe, han mantingut una posició neutra en campanya.
Els líders tecnològics saben que la nova administració Trump portarà canvis imprevistos, i les tensions ja s’entreveuen en les primeres declaracions. El cas de Google és particular, ja que Trump havia manifestat abans de la campanya reticències cap a la companyia, en la qual es podrien produir més friccions.
Mark Zuckerberg es va afegir a Sam Altman i Jeff Bezos i va felicitar el president electe desitjant-li sort en la nova etapa mentre s’acabava el recompte electoral. Cap líder tecnològic vol deixar tot el terreny lliure perquè Elon Musk sigui l’únic beneficiat del segon mandat de Trump a la Casa Blanca.
Peter Thiel, cofundador de PayPal i amic de Musk, també podria jugar un paper rellevant, en la línia de retallades regulatòries i pressupostàries que busca Trump inspirant-se en Javier Milei a l’Argentina.
En espera de veure si Musk acabarà entrant en el nou govern, és evident que l’aposta ha estat guanyadora. Ha influït en la campanya, ha marginat els mitjans tradicionals des de la xarxa social X, s’ha desmarcat d’un Silicon Valley històricament demòcrata, i només l’endemà de les eleccions va aconseguir que les accions de Tesla pugessin un 15%, amb un increment del valor de 15.000 milions de dòlars. Musk va guanyar 26.500 milions aquell dia. I això no ha fet res més que començar. Part de la seva fortuna es deu als contractes amb el govern, i el gir que pugui fer l’estratègia de la Casa Blanca amb la IA en una competència ferotge amb la Xina tindrà conseqüències globals.
Claude 3.5 Sonnet: ara amb comprensió de PDFs i aplicacions d’escriptori
Anthropic ha ampliat les capacitats del seu model d’IA Claude 3.5 Sonnet, permetent la comprensió avançada de documents PDF amb text, gràfics i altres elements visuals. Divideix el document en components textuals i visuals, analitzant-los conjuntament per oferir interpretacions contextualitzades i precises. A més, Anthropic acaba de llançar aplicacions d’escriptori per a Claude , disponibles per a Mac i Windows, amb l’objectiu de fer la interacció amb la IA més accessible i fluida.
SearchGPT: El nou cercador d’OpenAI que competeix amb Google i Perplexity
SearchGPT és la nova proposta d’OpenAI per revolucionar la cerca en línia, competint directament amb Google i Perplexity. Aquest cercador amb IA genera respostes a preguntes concretes, oferint recomanacions de pàgines web, gràfics, imatges i informació en temps real, com el temps o notícies. SearchGPT ofereix una experiència de cerca més intuïtiva i útil, amb l’objectiu d’integrar les millors funcionalitats a ChatGPT. És una opció que pot canviar la manera com consultem informació.