El museu Terra i Sol de l'Observatori de l'Ebre pren forma

El projecte preveu cinc grans àmbits

El complex museístic Terra i Sol, que és així com han batejat el futur museu de l'Observatori de l'Ebre, s'estructurarà en cinc grans àmbits i aprofitarà els edificis existents en les sis hectàrees de terreny on està instal·lat l'Observatori de l'Ebre, però se n'hauran de construir dos de nous. El primer àmbit estarà dedicat a l'Antàrtida, «la darrera terra descoberta del planeta» i inclourà informació sobre les campanyes de recerca que des de fa anys l'Observatori hi desenvolupa. Aquest àmbit s'ubicarà just als peus de l'Observatori, a l'antic edifici dels jesuïtes, on s'editava la revista Ibèrica. Per al segon àmbit, caldrà un edifici bioclimàtic de nova construcció on hi haurà informació sobre la terra, els moviments sísmics, l'atmosfera o les complexitats del clima. Al terrat hi haurà entre els jardins, instruments meteorològics i rellotges de sol. El tercer àmbit també s'ubicarà en un edifici bioclimàtic nou i estarà dedicat al sol i a la galàxia. Inclourà, entre d'altres, una representació dinàmica semiesfèrica del cel a l'Observatori, mostrant les estrelles nocturnes i les estrelles ocultes durant el dia i un 3D virtual que representarà les galàxies més pròximes i els seus moviments. L'àmbit quart estarà dedicat al riu Ebre i la seua conca i inclourà informacions sobre el canvi climàtic. S'instal·larà en una estructura lleugera també de nova creació. Finalment, el cinquè àmbit serà el museu històric i inclourà visites als diferents pavellons existents: l'edifici astronòmic, l'estació meteorològica, l'edifici magnètic, el dels rellotges, el sísmic i el Landerer.

Projecte ambiciós

Tot plegat, un projecte molt ambiciós, però que la direcció de l'Observatori ja ha fet arribar al delegat del govern, i al director dels serveis territorials d'Innovació a l'Ebre. «L'objectiu és divulgar la tasca científica i apropar-la als ciutadans», explica el director de l'Observatori, Miquel Torta, que en destaca també el potencial turístic. El projecte es troba en fase de disseny i encara no s'ha pressupostat. Ahir es va presentar per primera vegada en públic en una conferència organitzada per l'Ajuntament de Roquetes per celebrar la festa de segregació de Tortosa, a càrrec de l'ideòleg del projecte, Antoni Pou, geòleg i professor titular d'ecologia de la Universitat Autònoma de Madrid, un gran coneixedor dels processos relacionats amb el canvi climàtic, i amb una extensa experiència en planificació interpretativa, comunicació i disseny. Pou també va destacar la necessitat d'integrar el museu al territori i promocionar des d'aquí la construcció bioclimàtica com una fórmula per impulsar l'economia del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Canvi Climàtic

La pujada del mar amenaça les “megaciutats costaneres”

Barcelona
tecnologia

Zuckerberg denuncia pressions del govern de Biden durant la covid

barcelona
URBANISME

Instal·len els primers pilars del pont que unirà Barberà amb el sector Baricentro

Barberà del vallès
societat

La Santa Market tanca la 8a edició amb 250.000 visitants, 120.000 estrangers

santa cristina d’aro
INFRAESTRUCTURES

Més de trenta municipis de Tarragona i Barcelona, contra la MAT

Barcelona
SERVEIS

Manresa confia en un acord perquè no hi hagi vaga de neteja en plena festa major

Manresa
infraestructures i serveis

Inicien la primera fase de millora de la pintura viària en quatre punts del municipi

salt
MEDI AMBIENT

Tarragona reunirà en un congrés europeu més de 400 experts en ratpenats

Tarragona
SOCIETAT

El govern de Tortosa vol modificar el POUM per poder actuar als Josepets

Tortosa