Ciència

Estratègia Geoparc

A l'octubre, es presentarà el projecte Conca de Tremp-Montsec, que aspira a ser el segon Geoparc català avalat per la Unesco

Conserva la història geològica i diversa dels darrers 550 milions d'anys

El 1890, de la pedrera de Vilanova de Meià se n'extreien unes làmines molt fines. Algunes sortien amb relleus curiosos. Eren fòssils antiquíssims, rastres de quan el mar que ara en diem Cantàbric arribava als peus d'Àger. Des d'aleshores, els científics saben que el Montsec és un espai de primer nivell per a la recerca geològica. Ara, les institucions, administracions i societat civil s'han aliat en la presentació de la candidatura per ser reconeguts per la Unesco com el Geoparc de la Conca de Tremp i el Montsec.

El projecte es presentarà el proper 3 de setembre a Finlàndia al congrés de la xarxa europea de Geoparcs. A l'octubre, se n'oficialitzarà la candidatura. La xarxa es va crear l'any 2000 i a Catalunya sols n'hi ha un que en forma ja part, el de la Catalunya Central. Un Geoparc inclou un patrimoni geològic important, definit en un territori. També s'hi sumen aspectes com l'històric i el cultural. Aquest abastaria 2.046 hectàrees en 19 municipis. “És un segell de qualitat per a un territori, que li atorga prestigi i el dinamitza”, explica Joan Ubach, alcalde de Tremp, ciutat que seria la seu del Geoparc. La candidatura s'ha estructurat en tres pilars, basats en el patrimoni de la zona: la recerca científica, l'educació ambiental i la mineria. S'han creat diversos grups de treball temàtics, que tenen la participació d'institucions locals i nacionals, així com les administracions, empreses del sector turístic i agroalimentari i la Generalitat.

La candidatura és la culminació d'una estratègia que fa anys que es desenvolupa al territori. En educació ambiental, es compta amb equipaments com Dinosfera i el Parc del Cretaci, la Casa de la Sal de Gerri, l'Espai Orígens, que divulga el patrimoni històric i natural a Camarasa, la Casa dels Voltors a Tremp, el Museu Hidroelèctric de Capdella o el Parc Astronòmic del Montsec, situat a Àger i Sant Esteve de la Sarga. “El Geoparc ha d'enriquir el territori, generar-hi ocupació i riquesa cultural. Tenim una geologia excepcional i cal aprofitar-la també per fer programes d'educació. Al final, el paisatge s'identifica amb la comunitat i la reforça”, apunta Guillem Puras, coordinador del projecte. Des del 2001, la Unesco és avaladora del segell, però el proper novembre la xarxa europea entrarà a formar-hi part i serà una altra marca de qualitat de l'organisme internacional. No obstant, i a diferència d'altres, com les reserves de la Biosfera, la de Geoparc no és restrictiva quant a activitats. Ara bé, sí té una sèrie de compromisos que cal complir, com ara la conservació del patrimoni i l'impuls a la recerca científica.

La competència entre candidatures és forta i l'estratègia de la Conca de Tremp-Montsec és remarcar-ne els trets diferencials. Joan Poch, professor de geologia de la UAB i assessor del projecte assegura: “La zona permet conèixer la història geològica dels Pirineus. És un dels indrets més estudiats, i conserva fòssils dels darrers dinosaures europeus. I, sobretot des dels anys 60, atrau milers de geòlegs anualment.” El Montsec conserva el registre geològic de fa 550 milions d'anys i fins a l'actualitat. Els moviments de les plaques terrestres van enretirar el mar en direcció a l'Atlàntic fa 45 milions d'anys, donant lloc al naixement dels Pirineus. S'hi van quedar les roques, que contenen encara gas i petroli en petites quantitats. “El Geoparc, des de la subseu de l'Institut Cartogràfic i Geològic, permetrà centralitzar tota la informació científica així com fer-ne més difusió i conèixer millor la geologia. Volem que aquests jaciments i la seva història humana siguin ben presents.”

Previsiblement, la Unesco es pronunciarà l'any vinent. El mateix any que el Montsec pot aconseguir, també, ser declarat parc natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Llançament de petits satèl·lits des de l’aeroport de Lleida-Alguaire

ALGUAIRE
GIRONA

El Tarlà ja volta i Jaume Cruset fa un pregó rimat de les Festes de Primavera

GIRONA
Girona / salt

La Generalitat blindarà dimecres 25 milions per al Campus de Salut del Trueta

SALT / GIRONA
medi ambient

Mascort descarta refer el decret de piscines tot i el rebuig de l’oposició

barcelona
medi ambient

La Paeria avança la campanya de control de mosquits a Lleida

LLEIDA
municipal

Reus distingeix Carme Saldaña i la Confraria Jesús de l’Amargura

REUS
medi ambient

Solsona consumeix massa aigua i també tanca dutxes esportives

SOLSONA
EDUCACIÓ

Projecte innovador europeu amb l’escola Carme Auguet i la UdG

girona
medi ambient

Neixen quatre noves gaseles dorcas al Zoo de Barcelona

BARCELONA