Ciència

Del petroli a les noves energies, a l'Esmorzar de Ciència del 7 Portes

El debat científic al 7 Portes analitzarà la transició de les energies fòssils cap a les netes

El geòleg Mariano Marzo i l'enginyer Pep Salas seran els ponents

L'energia i la transició dels combustibles fòssils cap a les energies renovables centrarà el proper Esmorzar de Ciència al restaurant 7 Portes, que se celebrarà el diumenge 13
de desembre. Els dos ponents de la trobada energètica seran Mariano Marzo, catedràtic d'estratigrafia i professor de recursos energètics i geologia del petroli de la Universitat de Barcelona (UB), i Pep Salas, cofundador i director d'innovació de la firma Enerbyte, enginyer agrònom i especialista en energia elèctrica.

Els dos especialistes analitzaran l'apassionant moment actual en l'àmbit de l'energia, ja que tot el planeta està fent una transició de la utilització massiva de les energies derivades del petroli cap a noves energies més netes i sense l'impacte excessiu sobre el medi ambient que tenen les fòssils. Marzo i Salas van fer ahir la trobada prèvia per preparar l'esmorzar, en què ja van avançar alguns dels àmbits de debat com ara per què és ja imprescindible parlar sobre l'energia, la modificació del planeta per l'ús excessiu dels hidrocarburs, la transició cap a alternatives amb menys capacitat energètica però més netes, l'autoconsum, l'emmagatzematge d'energia...

En la trobada preparatòria, els dos ponents comentaven ahir que les teories que asseguren que hi ha una conspiració per exagerar els efectes de l'escalfament “no són reals, perquè l'escalfament del planeta és evident”. Coincideixen que “les dificultats per canviar d'energia seran notables, perquè el model socioeconòmic està molt arrelat, però la conscienciació social cada cop més gran hi juga a favor”.

L'esmorzar del dia 13 de desembre al restaurant
7 Portes coincidirà amb la clausura de la cimera sobre el clima de les Nacions Unides a París, que hauria de servir per trobar un nou protocol internacional per limitar les emissions de gasos contaminants i evitar l'escalfament excessiu del planeta.

El debat podria tractar també la fallida de la principal empresa d'energies netes a l'Estat, Abengoa, l'efecte dels vaixells de creuer sobre el medi ambient, la geopolítica...

Les trobades sobre ciència al 7 Portes van començar l'octubre passat, i se celebren un diumenge de cada mes. Han abordat fins ara la violència humana, el posthumanisme des d'un vessant tecnològic i ètic i ara l'energia. De cara al gener, es prepara un debat sobre l'alimentació i la cuina. Cada debat és precedit per un monòleg del grup de científics i professors de The Big Van Theory i una tertúlia completa el matí de diumenge. Els debats són reproduïts l'endemà a les pàgines d'El Punt Avui i s'emetran a partir de Nadal a El Punt Avui Televisió.

LA DATA

13.12.15
Tindrà lloc el pròxim Esmorzar de Ciència
al restaurant 7 Portes de Barcelona, el tercer que s'hi convoca.

LA XIFRA

200
anys
ha trigat l'home a gastar les energies fòssils que la geologia havia generat en 2.000 milions d'anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona