Ciència
ELVIRA FERNÁNDEZ
DIRECTORA DE L'INSTITUT DE RECERCA BIOMÈDICA DE LLEIDA
“L'IRB Lleida és una fàbrica de coneixement i talent”
La posada en marxa del nou edifici al costat de l'Arnau de Vilanova permetrà tenir un hospital de dia per fer assajos clínics amb persones
El nou centre de recerca de Torrelameu “ens farà visibles arreu i serà una nova via per a Lleida per generar riquesa”
“Vull crear un consell empresarial perquè no volem estar aïllats”
Relleu al centre de prestigi.
Elvira Fernández va assumir la direcció de l'IRB Lleida a mitjan desembre del 2015. Substitueix Xavier Matias-Guiu, cap de servei d'anatomia patològica de l'Arnau de Vilanova i catedràtic de la UdL. Aquest ha estat director de l'IRB des de la seva fundació, l'any 2004. El centre té ja un gran prestigi internacional i l'acreditació de l'institut Carlos III, que és una de les més importants i que s'ha de renovar periòdicament. L'Institut Biomèdic de Lleida gestiona un pressupost d'uns 4 milions d'euros, bona part dels quals provenen de la captació dels mateixos professionals en convocatòries de programes de recerca.
L'objectiu és traslladar resultats a la societat, que són un benefici per a la salut i creen riquesa
La cap del servei de nefrologia de l'Arnau de Vilanova, Elvira Fernández, ha assumit la direcció de l'IRB Lleida amb la voluntat de potenciar un del principals centres de recerca del país desenvolupant la investigació amb porcs a Torrelameu i atraient talent per treballar a Lleida.
Quines són les línies de recerca de l'IRB Lleida?
Tenim diverses línies d'investigació en marxa, però volem que les principals siguin sobre les malalties cardiovasculars, sobre el càncer i la neurociència. L'objectiu és poder traslladar al final del procés uns resultats i un treball a la societat, que suposaran un benefici per a la salut de les persones i una riquesa per a la societat i, en aquest cas, per al territori.
I quins són els objectius que s'ha marcat com a directora?
D'entrada, ordenar el creixement de l'Institut. Hem crescut i cal que la maquinària estigui engreixada i funcioni de manera que els investigadors no perdin temps en la gestió diària i fent tràmits, i enfoquin la seva activitat a la recerca. Perquè la finalitat és obtenir resultats en patents, l'obtenció de recursos i en producció científica; és a dir, en la publicació d'articles en revistes especialitzades i de prestigi internacional.
Ja tenen moltes patents?
Ara n'hi ha dues, en pneumologia i nefrologia, sobre perfils i marcadors genètics, i d'altres en procés. Crearem una oficina específica per gestionar les patents, que donen prestigi, riquesa i beneficis per a les persones.
I reforça el prestigi?
Ja som atractius, però ho hem de ser més. Hem de crear sinergies entre els grups de recerca, amb una major transversalitat. Anem pel bon camí, perquè en aquest territori tenim singularitats i condicions que ens fan ser atractius per atreure talents i recursos. L'IRB Lleida és una fàbrica de coneixement i talent.
Com ara el centre de Ciència i Recerca Experimental Biomèdica i Aplicada (Creba)?
És l'únic centre de tot l'Estat i un dels pocs d'Europa amb l'equipament i l'especialització, i on es farà investigació d'alt nivell amb porcs, que és l'animal que més s'assembla als humans.
La joia de la corona, vaja.
El Creba ens farà molt visibles arreu, permetrà la formació mèdica o testar noves eines quirúrgiques. De fet ja tenim contactes per fer una determinada formació i visites d'investigadors i empreses molt interessades a utilitzar el centre. Serà una nova via per a Lleida per generar riquesa i coneixement.
I, a més, a la vora es farà la clínica veterinària de la UdL.
Cert, i això permetrà més endavant crear un clúster molt singular en un àmbit internacional en recerca biomèdica amb porcs.
També estan ultimant un nou edifici per a l'IRB Lleida?
Tenir bones infraestructures facilita atreure talent i recursos, i aquest segon edifici, que estarà llest al setembre, serà un espai d'excel·lència i ens permetrà posar en marxa assajos clínics.
Assajos amb persones?
Sí, i en aquest edifici hi haurà un hospital de dia on es podran fer tests amb persones i entrar en la que anomenem fase 3, que és el pas previ a la comercialització. És una altra característica que molt pocs centres de recerca biomèdica tenen.
Sembla que ho tenen tot de cara per triomfar.
Sí, i la Diputació, la UdL i la Paeria ens hi ajuden. No es pot ser excel·lent en tot i, per això, cal buscar l'especialització.
I com s'atrau el talent?
Ja hem aconseguit recursos per contractar deu investigadors postdoctorals i ara pretenem, amb programes d'institucions, tenir professionals de primer nivell i que es puguin quedar a Lleida.
I la implicació empresarial?
Tinc la intenció de crear un consell empresarial perquè no volem estar aïllats i volem vincular les empreses.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.