El CAP de Sant Joan se'n va a l'escola per conèixer els hàbits de salut dels nens
Un nou programa permet incrementar el percentatge d'enquestats i tenir més dades
S'inspeccionen aspectes com ara l'alimentació i el consum d'alcohol
L'equip d'atenció primària de Sant Joan de Vilatorrada està desenvolupant un programa per conèixer més a fons els hàbits de salut dels nens entre 6 i 14 anys, així com per augmentar el percentatge de població enquestada. La idea és tenir una fotografia més real del comportament dels joves pel que fa a aspectes com ara l'alimentació i el consum d'alcohol i tabac per, després, poder enfocar millor “les accions que cal emprendre per prevenir i actuar en problemàtiques de salut com l'obesitat o els hàbits tòxics”.
Ho explica Carme Boix, una de les infermeres del CAP de Sant Joan, que està col·laborant en la iniciativa. Detalla que des de pediatria ja es pesa i es mesura els infants de manera habitual per obtenir registres. També es fa la vacunació dins el calendari que marca la Generalitat. Van detectar, però, que aquests processos no permetien arribar al 100% de la població de 6 a 14 anys, ja que hi ha famílies que opten per la medicina privada. Per això, l'equip de pediatria de Sant Joan va creure que calia fer “alguna acció diferent per poder atendre les necessitats de tota la comunitat”. Així que van agafar una balança i una llibreta i, aprofitant els períodes de vacunació als centres escolars, van pesar i entrevistar tots els alumnes de totes les escoles i instituts de Sant Joan, així com els de l'escola rural de Fonollosa. L'acció ha permès que el registre sobre obesitat hagi augmentat en un 11,31% i els d'hàbits tòxics, en un 27,51%: “Tenim més dades i, a més, són més properes a la realitat”, explica Boix.
L'experiència, iniciada fa dos anys, va tenir el premi de ser escollida entre les que es van presentar en l'última Jornada del Pla de Salut de Catalunya: “Haver estat triats ja és un reconeixement molt gran; perquè és una acció aplicable a altres llocs.”
LA FRASE
LA XIFRA
“Són sincers amb els de fora”
El fet que les entrevistes es facin dins l'escola fa que la majoria de nens s'obrin més a l'hora de respondre. No tenen el pare o la mare asseguts al seu costat o esperant a la sala d'espera i, en aquell moment, estan dins un àmbit que coneixen molt bé. Les entrevistes són fluides, fins i tot les que tracten els hàbits tòxics, que es fan als 14 anys: “Els adolescents són sincers amb els de fora”, explica Carme Boix, que assegura que el percentatge de població sobre la qual ara es tenen dades ha augmentat molt en aquesta franja dels 14 anys: “Molts no vénen a la darrera revisió pediàtrica” i les dades de seguiment, per tant, es perdien. També es tracten temes com ara la sexualitat.