Una tercera part dels generadors encara funcionen quinze dies després de l'apagada

Més de la meitat de la xarxa elèctrica afectada de mitjana i alta tensió està en marxa de manera provisional

Molts dels usuaris encara estan tenint aquests dies talls de llum intermitents, de poca durada, a causa sobretot dels treballs que estan fent els tècnics d'Endesa per reparar les línies afectades. Segons Endesa, a la demarcació hi ha 700 quilòmetres de línies d'alta tensió, més de 3.000 de mitjana tensió i més de 5.000 de baixa tensió, i la reparació dels desperfectes encara durarà diverses setmanes. Per això es mantindran el gros de grups electrògens que es van llogar per subministrar llum els dies posteriors a la nevada. La gran majoria estaran parats, però a punt per si qualsevol incidència obliga a utilitzar-los, sobretot pensant en la Setmana Santa. Dels prop de 320 generadors que s'havien arribat a utilitzar en els moments més crítics, ara en queden 240, 77 dels quals estan connectats subministrant llum a abonats, i 163 aturats.

Pel que fa a les línies, la nevada va afectar-ne 14 d'alta tensió, 139 de mitjana tensió i una quantitat no determinada de baixa tensió. Totes estan ja en funcionament, encara que moltes de manera provisional, amb reparacions que serveixen per mantenir el subministrament però que no han resolt el dany estructural causat per la neu. De fet, el mateix director general d'Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira, va reconèixer la setmana passada que estudiarien com reconstruir les línies amb uns criteris tècnics que prevegin situacions meteorològiques com les del temporal.

Pel que fa als centenars d'operaris que la companyia va destinar a reparar la xarxa, la gran majoria continuen encara mobilitzats, repartits per comarques.

Part de Llagostera, sense telèfon

Entre 200 i 300 abonats de Telefónica de Llagostera continuaven ahir sense connexió de telèfon fix i sense connexió d'ADSL, segons va explicar ahir l'alcalde, Fermí Santamaria. La falta de la comunicació per telèfon i de la connexió d'ADSL afecta principalment les masies disseminades i també les cases rurals. No obstant això, l'alcalde es va mostrar confiat que la normalitat en aquest àmbit també es restablirà ben aviat.

Boada: «Hi ha deures per fer»

j.c

Alcaldes i regidors de la comarca de la Selva van reunir-se ahir a Massanes amb el secretari general d'Interior, Joan Boada, que va escoltar les seves peticions i va reconèixer que «hi ha deures per fer». Entre altres aspectes, Boada va apuntar que cal «millorar la qualitat de la informació més que la quantitat», mentre que el president del Consell Comarcal, Jordi Gironès, va demanar que es revisi «una mica tot», començant pels plans d'emergència i també els recursos propis del govern per fer front a una emergència similar.

Per la seva part, el delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, va explicar que ja hi ha sis brigades treballant en la neteja de boscos i que serà el mateix govern qui s'encarregui de pagar els costos de formació de persones sense feina que es contractaran per tenir els boscos nets abans de la temporada d'estiu. El segon tinent d'alcalde de Lloret, Ignasi Riera (CiU), va destacar que l'Ajuntament ha tingut despeses superiors als 700.000 euros a causa del temporal.

Encara sense dades de les reclamacions

L'Agència Catalana de Consum encara no té dades respecte de les reclamacions que gestionen els ajuntaments, els consells comarcals i les cambres de comerç per l'apagada elèctrica. Les reclamacions es faran a Endesa, però encara està tot pendent de si es considera que els danys han estat causats per una força major. Això lliuraria la companyia d'haver-se de fer càrrec de les indemnitzacions, segons preveu la llei.

Un tràmit més de la línia de Juià a Bellcaire

o.m

El Departament de Medi Ambient i Habitatge va aprovar ahir la declaració d'impacte ambiental de la nova línia elèctrica d'alta tensió de 110 kV entre Juià i Bellcaire d'Empordà. El projecte l'ha promogut Endesa i l'ha tramitat el Departament d'Economia, i es tracta d'una línia d'un únic circuit de 18,9 quilòmetres, entre les dues subestacions de Juià i Bellcaire. De fet, la infraestructura és una de les que estan previstes dins el pla de l'energia de Catalunya, i forma part de l'anella energètica del Baix Empordà per reforçar el subministrament en aquesta comarca. Ara, des de l'estació de Bellcaire surten dues línies de 110 kV, que van en bona part del traçat en paral·lel i que es desvien una cap a la subestació de Palafrugell i una altra cap a Juià però passant per la subestació de Forallac. Amb la nova línia Juià i Bellcaire tindran una connexió més curta i directa. La ponència ambiental que ha redactat la declaració d'impacte ambiental ha obligat a introduir diverses mesures preventives i correctores en el projecte, per un import de 131.585 euros. Per una banda, s'obligarà Endesa a fer un estudi previ de seguiment i localització d'espècies protegides, a pintar les torres de manera que s'integrin millor en el paisatge, i a replantar les zones afectades per les obres amb espècies autòctones. També s'hauran de col·locar dispositius per evitar la col·lisió d'aus amb la línia. Finalment, i a causa de l'acumulació de línies que hi ha prop del massís del Montgrí –que està declarat zona de protecció per a les aus–, s'haurà de desplaçar i adaptar la línia Roses de 26 kV que travessa el massís. El duc, l'esparver cendrós, l'astor i l'àliga cuabarrada són les espècies protegides d'aus més freqüents a la zona.

Afrontar la Setmana Santa

I. rigall

El director d'Endesa a Girona, Agustí López, va afirmar: «El primer que farem és garantir que no hi haurà problemes per Setmana Santa i a l'estiu.» López va fer aquesta afirmació ahir al vespre en una reunió amb empresaris del Baix Empordà i la Selva que es va fer a la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols. Un dels temors dels empresaris és que la companyia parla molt de «catàstrofe», fet que perjudicaria molt els afectats a l'hora de les indemnitzacions. D'altra banda, la Cambra de Comerç de Sant Feliu ha rebut ja una cinquantena de reclamacions d'empresaris que han quantificat els danys dels seus negocis. Cal recordar que un dels missatges que s'ha donat des de les associacions i les cambres és que es tramitin les reclamacions per la via que sigui, però que se'n faci arribar una còpia a la cambra per quantificar-les i poder actuar com a col·lectiu.

Per la seva banda, l'associació de comerciants de Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Castell-Platja d'Aro ha pensat un projecte de campanya d'imatge que aprofitarà el primer bany de la temporada de Palamós per promocionar-se i que es converteixi en «el primer bany de la Costa Brava». Segons el seu portaveu, Salvador Giraut, tenen la intenció que «es defineixin tots els alcaldes que van signar el manifest». Aquesta campanya seria una de les propostes que la Generalitat incentivaria econòmicament, tot i que també el govern negociava que la companyia elèctrica en financés una.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.