Aturada històrica dels metges en defensa de l’atenció bàsica
Xifren la participació en un 77% de la plantilla i Salut ho rebaixa a un 46%
L’ICS proposa reduir la població assignada a cada professional i remunerar l’esforç extra fins que contracti més efectius
Els metges catalans es van plantar ahir en una vaga històrica amb un seguiment massiu en defensa d’una atenció primària de qualitat. Consultes buides i pacients tornant cap a casa van ser constants als centres d’atenció primària i hospitals de tot el país. Segons Metges de Catalunya, el sindicat convocant, un 77% dels metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l’Institut Català de la Salut (ICS) i un 75% de la concertada van secundar la primera de les cinc jornades de vaga. En el moment de tancar aquesta edició, representants sindicals i del Departament de Salut mantenien l’enèsima maratoniana reunió per mirar de desbloquejar la situació.
No serà fàcil, ja que els representants dels facultatius se senten forts pel suport del sector i la comprensió dels pacients, i tenen molt clares les línies vermelles que no volen traspassar: 12 minuts d’atenció per pacient, que equival a un límit de 28 visites diàries.
L’ICS admet la necessitat de posar fi a la precarietat de la base de l’atenció sanitària, però descarta limitar el nombre de visites, argumentant que pot dificultar l’accessibilitat als CAP i que no hi ha cap organisme científic o model implementat que avali aquesta proposta. Proposa reduir la població assignada a cada metge, de 1.500 a 1.300 pacients, mitjançant la incorporació de 201 facultatius, però, davant la impossibilitat de contractar-los de manera imminent, ofereix remunerar econòmicament la sobrecàrrega de feina als professionals que vulguin assumir-la.
Ball de xifres
Metges de Catalunya va qualificar d’“èxit absolut” la mobilització massiva del col·lectiu mèdic. Segons les seves dades i pel que fa als 5.700 facultatius de l’ICS, la demarcació de Barcelona va ser la més activa, amb un seguiment d’un 96%, mentre que Tarragona va ser la més desmobilitzada (66%) i Girona i Lleida van quedar entremig (77 i 72%, respectivament).
De la seva banda, el Departament de Salut va xifrar la incidència de la vaga en un 46,5%. La diferència entre uns i altres s’explica, en part, per la diferència de consideració sobre els serveis mínims. Uns els consideren vaguistes forçats a treballar i els altres no els col·loquen a cap bàndol perquè consideren que no s’han definit. En qualsevol cas, les dades absolutes de Salut demostren que el nombre de vaguistes va més que doblar el de treballadors al matí i a la tarda el va multiplicar per tres. I en tots dos torns els professionals que van refusar fer vaga van ser molts menys que els adscrits als serveis mínims.
Amb aquest clar suport, la manifestació convocada per ahir al matí davant la seu de l’ICS va ser tot un èxit, malgrat la pluja. Més d’un miler de facultatius van fer sentir la seva veu amb consignes com “Canya, canya, canya, l’ICS ens escanya”, “Vaga, vaga, vaga, la primària ja no traga” o “Volem més temps per als nostres pacients”. Rere pancartes amb els lemes “Atenció primària, digna i respectada” els facultatius procedents de diversos punts de la geografia catalana també van lluir proclames en contra dels gestors de la sanitat: “Menys discursos i més recursos”, “Gestors i directors, sortiu del despatx i torneu a visitar” o “Sou indecents per gestors ineficients”.