El Museu de la Gabella d’Arbúcies tindrà un espai del vescomtat de Cabrera
El projecte turístic i cultural preveu senyalitzar monuments de 13 municipis
Hostalric i el castell de Montsoriu obriran un centre d’interpretació
El Museu Etnològic del Montseny, La Gabella d’Arbúcies, tindrà un espai dedicat al vescomtat de Cabrera en el marc del projecte turístic i cultural que vincula tretze municipis de la comarca. És una de les dades aportades pels impulsors de la iniciativa, el Consell de la Selva, en el darrer fòrum comarcal de turisme, el 29 de novembre al Teatre de Vidreres.
El centre de divulgació i investigació de la batllia de Montsoriu, a Arbúcies, recollirà les restes arqueològiques trobades al castell, que és als límits d’Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu. El conseller comarcal de Turisme, Quim Vives, avança que el projecte preveu senyalitzar, a principi del 2019, els monuments que repassen el llegat d’una de les senyories feudals més importants de Catalunya, des del segle XI fins al segle XIX, “que s’estenia per la major part de l’actual comarca de la Selva i per algunes àrees del Maresme, el Vallès Oriental i Osona”, segons es pot llegir en la descripció del projecte.
El centre d’Arbúcies s’afegirà al centre d’interpretació al castell de Montsoriu i a l’espai d’Hostalric, la capital administrativa del vescomtat. A Hostalric, l’Ajuntament convertirà un edifici municipal del carrer Major en un espai per a la història i que permetrà “accedir a la muralla pel darrere”, havia dit, al febrer, el batlle, Josep A. Frias.
LA XIFRA
Bernat II de Cabrera, a Maçanet
A principi del 2019, el projecte inclourà la senyalització de tretze monuments (amb personatges de còmic inclosos). Al castell de Torcafelló (s. XII) de Maçanet de la Selva hi apareixen, per exemple, Bernat II de Cabrera i Berenguer de Malla [a la imatge]. A Maçanet, també es repassa l’església de Sant Llorenç i el pou de glaç de Buscatell. El total del projecte és d’ 1,9 milions d’euros, de què 809.595 provenen de fons europeus i la resta, dels 13 participants i el Consell. Hi participen, entre d’altres, Blanes, Caldes, Breda i Vidreres.