opinió
L’oportunitat del porta a porta
Definitivament la recollida selectiva porta a porta s’ha fet un lloc a Catalunya. Enguany fa justament 18 anys que tres municipis catalans van implantar la recollida porta a porta per primera vegada al nostre país. Així, l’any 2000, seguint l’exemple de molts municipis italians, Tiana, Tona i Riudecanyes van fer aquest pas, conscients de l’enorme repte que suposava aquesta decisió.
És de justícia posar en relleu el paper actiu que ha tingut l’Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Porta a Porta al llarg d’aquests 18 anys en la difusió i expansió del sistema.
Aquest any 2018 s’ha produït a Catalunya el major increment, fins ara mai vist, del nombre de municipis que han implantat aquest sistema. Un total de 62 localitats s’han incorporat a la llista de municipis del porta a porta i, en concret, només en aquest darrer trimestre de l’any han estat 42 els municipis que han optat per aquest sistema. Actualment, doncs, més de 370.000 habitants a Catalunya tenen aquest servei.
Particularment aquest any hi ha tres comarques que han adoptat el model de recollida porta a porta. Han estat el Segrià, 22 municipis de la qual s’han sumat al porta a porta; el Berguedà, amb 12, entre els quals hi ha Berga, i l’Anoia, amb 10. Les dades que es tenen de la implantació són realment d’èxit, amb índexs de recollida al voltant del 80%, quan, en molts casos, en aquests municipis els índexs eren del 30%.
Aquests resultats estan en consonància amb els objectius de reciclatge que ha establert la Comissió Europea per als propers anys: 50% de reciclatge el 2020, 55% el 2025 i així fins al 2035, en què es demana arribar al 65% de reciclatge.
Són molts els municipis i les comarques del país que, fruit de la creixent pressió de fiscalitat ambiental que s’exerceix sobre abocadors i incineradores i d’una major coherència i consciència ambiental, porten temps –alguns fins i tot anys– estudiant les alternatives, planificant el canvi i treballant en la contractació de serveis i subministraments per poder fer efectiva la implantació de la recollida porta a porta abans d’acabar el 2018.
Tot just ara que acaba de finalitzar l’any 2018, just en aquest any que s’ha arribat a la majoria d’edat del sistema, Catalunya ja compta amb 200 municipis porta a porta. Em consta que hi ha, pel cap baix, més de 100 municipis més que estan estudiant la possibilitat d’implantar-la el 2019.
També convé parar atenció a la determinació gens simbòlica de ciutats importants com ara Girona, Barcelona i Lleida d’haver portat a terme la implantació porta a porta aquest 2018 en alguns barris o zones concretes de la ciutat, per cert amb resultats molt encoratjadors.
Pel que fa a resultats, després d’haver implantat el sistema, s’assoleix pel cap baix el 70% de recollida selectiva i n’hi ha que arriben fins i tot al voltant del 85-90%. Aquests bons resultats globals s’expliquen fonamentalment pels espectaculars creixements de captació dels residus orgànics però també, encara que en menor grau, de paper/cartró, vidre i envasos.
Així mateix, les qualitats que presenten els residus recollits porta a porta són excepcionalment bones si les comparem amb valors que presenten la resta de sistemes. La circularitat dels recursos i el tancament dels cicles de l’economia circular només serà possible si es garanteix l’alta qualitat dels materials que es volen reciclar.
Després de viure i conèixer en primera persona bona part de les implantacions de recollida porta a porta al nostre país, crec que estic en condicions d’afirmar que la majoria d’experiències superen amb escreix el repte i constaten l’assoliment dels objectius plantejats, així com l’enorme grau d’aprovació i satisfacció dels ciutadans vers el nou sistema.
És per tot això que considero que la recollida porta a porta, que ja està força consolidada a bona part del país, representa encara una oportunitat de millora de servei, ambiental i econòmica per a molts territoris del país, i confio que en els propers anys, fruit de l’encariment dels cànons d’abocador i incineradora, de l’alt nivell d’exigència que planteja Europa amb objectius molt més ambiciosos i d’un major grau de consciència ambiental, es produirà una important expansió de la recollida porta a porta a Catalunya.