Un passeig per l'escenari de la Passió

Cada Setmana Santa, els carrers i les places de Vilalba dels Arcs es converteixen en el decorat per a la representació de la Passió

Fa disset anys els membres del grup de teatre La Pirindola van tenir la idea de representar la Passió, és a dir, els darrers dies de la vida de Jesús, però en lloc de fer-ho en una sala, com és habitual, van apostar per un escenari particular: els carrers i les places del seu poble, Vilalba dels Arcs.

«Amb els anys, la Passió ha agafat força. El text l'ha escrit sempre el grup de teatre i l'escenografia és espectacular», explica el seu director, Rafel Esteruelas, que afegeix: «Per exemple, el judici el representem al costat de la muralla. Tot és natural, fins i tot la llum, perquè a la nit utilitzem més de cent torxes per il·luminar les escenes.»

La voluntat del grup era fer partícip i implicar-hi tot el poble, un desig que s'ha complert, si es tenen en compte els 140 personatges que participen a la representació i el quilòmetre i mig de trama urbana que s'utilitza per disposar-hi les quinze escenes de la Passió.

Una altra característica d'aquesta Passió és el grau d'implicació que aconsegueix del públic, que es belluga d'un espai a un altre rere els actors. «El públic es converteix en membre actiu de la Passió, perquè se situa al voltant nostre, a tan sols un metre dels actors», diu en Rafel. És a dir, a mesura que es representa la Passió, els visitants van descobrint els racons del poble on s'han situat les escenes: el carrer dels Forné, el carrer Major, la plaça de la Vila, la plaça de l'Església i els carrers que l'envolten, el parc del Bassot i la finca a tocar del poble on s'ha construït el Calvari. Algunes de les escenes es representen a peu de carrer i d'altres, damunt un escenari per facilitar la visibilitat dels espectadors.

Més enllà de la Passió

En aquest recorregut estan situats bona part dels llocs d'interès per ser visitats. Per exemple, els porxos de la plaça de la Vila, una mostra dels porxos que antigament travessaven el carrer Major i sobre els quals se situaven els habitatges.

Al carrer de l'Església es pot visitar la capella de la Mare de Déu de Gràcia. Va ser construïda en època dels templers, al segle XIII (el poble formava part dels dominis templers dins la comanda de Miravet. La seva Carta de Poblament es remunta a 1224). Originàriament era d'estil romànic, però al principi del segle XV es va reformar segons el corrent gòtic.

A tocar d'aquest antic temple, ara fora de culte, es pot visitar l'església parroquial de Sant Llorenç. A finals del segle XV es va crear la comanda de Vilalba dels Arcs, cosa que va generar bonança econòmica i un augment de població notable. Al segle XVI es va començar a bastir una església més gran, la de Sant Llorenç, interessant per la combinació d'elements gòtics, renaixentistes i barrocs, a més del seu campanar, de 40 metres d'altura.

I com a mostra d'arquitectura popular es poden citar el Perxe del Bassot, Lo Muro, Lo Bassot, els antics rentadors públics, anomenats La Font, Casa Silveri, que té un petit museu amb eines del camp i de la vida rural, i Casa Coll, que és la seu de la fundació Verge de Montserrat. Totes dues es poden visitar en hores convingudes.

D'altra banda, cal recordar que l'economia del poble és de tipus agrari, lligada a cultius com la vinya i les oliveres. L'existència de set cellers i tres almàsseres donen testimoni d'aquest fet.

Els barrancs

La Terra Alta va ser escenari de moments decisius de la Guerra Civil. A la partida dels Barrancs, s'hi conserven restes de la trinxera, amb elements com pous de tirador, refugis, barraques i línies d'evacuació, que van construir les forces republicanes l'any 1938. Aquest és un dels espais de la batalla de l'Ebre habilitats per ser visitats. Tot i que està senyalitzat, es recomana anar-hi acompanyat d'un guia del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe). Per apreciar millor la visita a aquest espai històric, Vilalba disposa del Centre d'Interpretació Soldats a les trinxeres: a través d'imatges i objectes, el centre mostra les situacions i emocions que van viure els soldats a les trinxeres. L'exposició està dividida en dues àrees generals, la del soldat i la de la persona.

PER ARRIBAR-HI

Com arribar-hi. Vilalba dels Arcs està situat a la Terra Alta. S'hi arriba per la carretera TV-7231, que comunica amb la N-420, o per la TV-7232 que comunica amb la carretera comarcal C-221
Ajuntament Plaça de la Vila, 3 Telèfon 977 43 80 02 www.vilalba.altanet.org

DADES D'INTERÈS

Centre d'Interpretació Soldats a les Trinxeres i visita als barrancs. (COMEBE) C/ Rossinyol, 8. 1a planta Per a concertar visites: Tel. 977 42 15 28 www.batallaebre.org


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.