El refugi de les idees
Els estudiants continuen la tancada indefinida a la UdG
Firmes a favor que Adif retiri la denúncia que va obrir la investigació
Asseguts en rotllana al terra d’un pati interior de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG, els alumnes que havien passat la nit en una de les sales del centre acadèmic van fer ahir un esmorzar popular i una assemblea oberta. Màrfegues enrotllades, motxilles amb roba, mantes, sucs, paquets de galetes... Eren una quarantena d’estudiants, que en aquesta trobada matinal es van reafirmar en el propòsit de continuar amb la tancada indefinida, que rep el suport del rectorat. La iniciativa va començar dimecres, quan desenes de nois i noies van decidir atrinxerar-se dins la facultat per impedir que una companya fos detinguda en l’operació de la Policía Nacional i per preservar la seguretat d’altres joves que es tem que també podrien ser susceptibles d’estar en la llista d’investigats. L’actuació policial es va saldar abans-d’ahir amb l’arrest de setze persones, entre les quals hi havia dos estudiants que van ser abordats pels agents al campus, quan es dirigien a refugiar-se a l’interior de la facultat.
Sota unes pancartes blanques, amb reflexions com “És possible la pau sense justícia?”, els alumnes van decidir ahir els següents passos a seguir i es van distribuir en grups de treball. Entre les comissions que van crear hi ha la de dinamització. Carla Costa, una de les portaveus de la Caputxinada a la UdG, va explicar que l’objectiu d’aquest comitè és programar activitats a la facultat, “que es facin coses, que el dia tingui un sentit”. També han tirat endavant una comissió de referència, que farà d’enllaç amb la UdG. La de logística s’encarregarà dels àpats; i els estudiants que es van apuntar al grup de comunicació, emetran els missatges a les xarxes socials. La comissió de suport contactarà amb entitats i persones referents al territori que se signifiquin públicament a favor de la seva reivindicació, i una altra colla organitzarà les accions antirepressives.
Ahir es van penjar cartells al Campus, amb el lema “Blindem la UdG!” A la tarda es va celebrar una altra assemblea, una xerrada i, a les 21 h, un sopar col·lectiu. Els estudiants també van iniciar una recollida de firmes a favor que Adif retiri la denúncia que va presentar pel tall a les vies del TAV a Girona, en el qual van assistir 400 persones. Aquest fet va tenir lloc l’1 d’octubre del 2018, en l’aniversari de l’1-O. La denúncia d’Adif va propiciar que la Policía Nacional obrís una investigació i van ser detingudes per suposats desordres públics setze persones que van participar presumptament en el tall.
El nom de l’acció –la Caputxinada a la UdG– és amb referència a la tancada al convent dels Caputxins de Sarrià, el 9, 10 i 11 de març del 1966. Unes 450 persones, entre estudiants, intel·lectuals, artistes, frares i periodistes, van resistir tres dies al convent, desafiant el règim franquista. El rector de la UdG, Quim Salvi, va dir que s’ha habilitat un espai per tal que els alumnes s’hi puguin quedar “les nits que siguin convenients”. “Acceptem qualsevol reivindicació, sigui del color que sigui. La Universitat és un refugi de les idees, expressades de forma lliure, democràtica i cívica”, va assenyalar.