Societat

ABDUL ABDELOUAHED

PRESIDENT DEL CONSELL ENTITATS AMAZIGUES

“Saber el català és l’ascensor social”

“A Catalunya es comença a entendre que abans que àrabs, marroquins o musulmans ens sentim amazics”

“La llengua entre els joves i infants és important per treballar el sentiment de pertinença”

Punt de trobada
Es calcula que bona part de les més de 229.000 persones d’origen nord-africà que viuen a Catalunya procedeixen de zones amazigòfones. A l’entitat es treballa per donar a conèixer la realitat de la cultura amaziga i catalana. El 2016 es va editar el primer diccionari de les dues llengües, amb més de 20.000 referències.

La Casa Amaziga de Catalunya es va fundar el 2010 a Barcelona i ha estat un dels tres finalistes als premis Martí Gasull per difondre la cultura i la llengua catalana.

Com valoreu la nominació?
És una gran satisfacció també pel que representa per a nosaltres Martí Gasull, que va ser un dels impulsors de la nostra entitat juntament amb Òmnium Cultural i el Ciemen. És important que algú doni valor a la feina que vas fent per la llengua i entre tantes entitats.
Una feina que feu des del 2010. Costa preservar el fet diferencial amazic a Catalunya?
Els amazics han suportat segles d’opressió i no és una cultura considerada de prestigi. Al nord d’Àfrica tenim el francès i l’àrab, que s’han valorat com a llengües superiors. No és fàcil recuperar l’autoestima de la nostra cultura. Sempre ens han dit que és la llengua del pagès i d’estar per casa. A Catalunya es comença a entendre que abans que àrabs, marroquins o musulmans ens sentim amazics.
La reivindicació de la llengua i la cultura uneix?
La reivindicació neix dels amazics, però ens és fàcil tenir aliances amb els catalans. Ens entenem perfectament quan parlem d’un país, una llengua i una cultura. Som els primers que ens apuntem a la defensa dels senyals d’identitat i dels interessos de Catalunya. No cal que ningú ens convenci. Hi ha un paral·lelisme i una complicitat entre les llengües i cultures minoritzades.
Més de la meitat dels marroquins que viuen a Catalunya són amazics. La llengua és la millor eina d’acollida?
Són dues terceres parts, segons les zones de sortida de les persones emigrants del Marroc cap a Catalunya. La llengua és la clau per obrir la porta per conèixer i interaccionar en un país. Aprendre el català és l’ascensor social. L’aprenentatge de la llengua entre els joves i infants és important per treballar el sentiment de pertinença. Tots estimem el Marroc però també sabem que ens ha donat molt aquesta terra. Som gent oberta i volem que se’ns vegi com a amazics. Dir-nos marroquins ens tanca, perquè també tenim germans a la Cabília, Líbia, Níger o Mauritània, no només és el Marroc. Volem ser qui som.
Ensenyeu el català. Que més feu a l’entitat?
Tenim les classes amb dones analfabetes i els ensenyem el català. Mirem que sigui la nostra llengua vehicular a tots els espais on treballem amb els infants que venen a fer activitats. Intentem que les celebracions, com ara la que vam fer de l’any nou, es facin en català o amazic.
Quins usuaris us visiten a la Casa Amaziga?
De tota mena i de tota classe social. Als cursos s’apunten els que fa temps que aprenen el català i els que acaben d’arribar. Els insistim que coneguin el català, que ja els obrirà al castellà, perquè si ho fan a la inversa no se’n sortiran. Els diem que el castellà el poden aprendre al seu barri i el català els pot diferenciar.
La llengua ha obert portes a altres projectes de cooperació?
Formem professors i també anem al Marroc, on expliquem el fet diferencial català. Per nosaltres, Catalunya és un model a seguir pel que fa a la normalització de la llengua i la promoció de la cultura. Ens interessa que els amazics vegin que es pot arribar a aquest nivell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia